Biszkopt z czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 12
To ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, takie w sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Po za sezonem można użyć mrożonych owoców. Idealne na podwieczorek.
Składniki:
Składniki:
pół szklanki cukru
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 galaretka czerwona
1 szklanka czerwonej porzeczki
bita śmietana
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm, pieczemy w temperaturze około 160 stopni około 25-30 minut. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, do tężejącej galaretki dodajemy oczyszczone, umyte i osuszone porzeczki, mieszamy i przekładamy biszkopt.
4. Ciasto dekorujemy bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki do stężenia.
5. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Prosty murzynek
Łatwe w przygotowaniu ciasto i do tego bardzo smaczne.Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.
To ciasto jest bardzo pyszne, idealne na powieczorek. Lekki biszopt i dwie pyszne masy, do tego herbatniki i polewa. Bar...Ciasto ,, Snikers ''
Pyszne i bardzo słodkie ciasto. Jest przy nim trochę pracy, ale warto. Możemy go upiec dla gości. Polecam:)Ciasto z masą cytrynowa i masą mascarpone
Delikatne w smaku, lekko kwaśne. PolecamBezglutenowe brownie.
Bez jajek,cukru, mąki.Zobacz więcej przepisów na: