Biszkopt z czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną.

Biszkopt z czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

To ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, takie w sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Po za sezonem można użyć mrożonych owoców. Idealne na podwieczorek.

Składniki:

Składniki:

pół szklanki cukru

4 jajka

1 szklanka mąki tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

1 galaretka czerwona

1 szklanka czerwonej porzeczki

bita śmietana

Sposób przygotowania:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm, pieczemy w temperaturze około 160 stopni około 25-30 minut. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, do tężejącej galaretki dodajemy oczyszczone, umyte i osuszone porzeczki, mieszamy i przekładamy biszkopt.

4. Ciasto dekorujemy bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki do stężenia.

5. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy