Ciasto "Aniołek"


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen

Ilość porcji: 30
Ciasto ,,Aniołek'' to jest bardzo pyszne i słodkie ciasto z wyczuwalną nutką ajerkoniaku. Mięciutkie biszkopty przełożyłam bardzo puszystym i pysznym kremem. Całość udekorowałam czekoladą i wiórkami kokosowymi. Polecam przepis, bo jest pyszny. Zapraszam.
Składniki:
Biszkopt x 3:
pół szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki tortowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )
2 szklanki mleka
20 dag masła 82 %
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki ajerkoniaku
10 dag wiórek kokosowych
Dodatkowo:
5 dag białej czekolady
kilka łyżek wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.
2. W ten sam sposób należy upiec jeszcze dwa biszkopty i wystudzić.
3. Krem: Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać budynie, gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać aż krem będzie puszysty. Na koniec dodać ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucierać jeszcze kilka chwil.
4. Przekładanie: tak przygotowanym kremem przekładać biszkopty. posmarować jeszcze wierzch ciasta. Następnie posypać wiórkami kokosowymi i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.
5. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie pokroic i podawać. Życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Ciasto w ciapki
Ciekawe ciasto w kakaowe ciapki spodoba się na bank dzieciom!
Rolada makowo - śmietankowa.
Pyszna i lekka. Polecam:)
Ciasto Fiona
Ciasto nawiązuje do znanej i lubianej bajki pod zatytułowanej: Shrek. Jednak nie chodzi tu o samego Shreka, a o jego uro...
Przysmak Teściowej
Ciasto bardzo szybko się robiące, zaczerpane od teściowej, przechodzące z jej pokolenia na pokolenie :) Bardzo szybkie i...
Ciasto z masą cytrynową i mascarpone
Delikatne w smaku, lekko kwaskawe. Przepyszne. Polecam.Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.