Pyszne i niezwykle lekkie ciasto. Cytrynowa pianka dodaje ciastu orzeźwienia. Polecam przepis.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
40 dag jogurtu naturalnego
12,5 dag masła lub margaryny
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 kopiaste łyżki kakao
Składniki na piankę:
1 galaretka o smaku cytrynowym
40 dag jogurtu naturalnego
ewentualnie cukier puder do smaku
1. Najpierw należy roztopić masło lub margarynę i lekko wystudzić.
2. Następnie do miski dać jogurt naturalny, dżem z czarnej porzeczki, cukier i dokładnie zmiksować, następnie dodać cynamon, sodę i kakao, oraz stopniowo mąkę, wlać przestudzone masło lub margarynę i miksować na gładkie ciasto.
3. Przygotowane ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i piec około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone.
4. Następnie upieczone ciasto dokładnie wystudzić i przekroić na dwa blaty.
5. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć zmiksować ją dokładnie z jogurtem naturalnym, jak ktoś chce można dodać cukru pudru do smaku.
6. Tak przygotowaną masę jogurtową rozsmarować na jednym blacie ciasta i przykryć drugim, następnie wstawić ciasto do lodówki do stężenia masy.
7. Po tym czasie stężone ciasto pokroić i podawać. Smacznego.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu