Ciasto maślane z rumowo-cytrusową nutką.

Ciasto maślane z rumowo-cytrusową nutką.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Jest to bardzo proste i dość szybkie w wykonaniu ciasto. I gdy mamy ochotę na coś słodkiego to polecam je upiec. Idealne do kawy lub herbaty.

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka cukru

5 jajek

20 dag masła

15 dag mąki ziemniaczanej

półtorej szklanki mąki tortowej

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki soku z pomarańczy

3 łyżki rumu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

cukier puder do posypania ciasta

bułka tarta do posypania formy

masło do posmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

1. Masło należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać.

2. Następnie do ucieranego ciasta dodać pozostałe składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, rum, sok z cytryny i pomarańczy. Całość dokładnie utrzeć.

3. Ciasto przełożyć do foremki keksówki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

4. Następnie piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Następnie wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

5.Ciasto pokroić w plastry i podawać. Smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy