Ciasto ,, Snikers ''

Ciasto ,, Snikers ''

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Pyszne i bardzo słodkie ciasto. Jest przy nim trochę pracy, ale warto. Możemy go upiec dla gości. Polecam:)

Składniki:

Ciasto kruche:

5 żółtek

20 dag masła  lub margaryny

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

1 kopiasta łyżka śmiatany 12 %

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto orzechowe:

5 białek

20 dag orzechów włoskich

pół szklanki cukru

3 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto bezowo-kokosowe:

szczypta soli

5 białek

1 szklanka cukru

20 dag wiórek kokosowych

 

Krem:

5 żółtek

1 łyżka cukru waniliowego

2 szklanki mleka

2 budynie waniliowe

pół szklanki cukru pudru

30 dag masła lub margaryny

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

dowolna dekoracja np. cukrowa posypka, orzechy, wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie podzielić je na dwie części, wałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone placki wystudzić.

2. Orzechowe ciasto: Połowę orzechów drobno pokroić, a drugą połowę zmielić w maszynce. Białka ubić z cukrem, aż cukier sie rozpuści, wsypać orzechy, proszek do pieczenia i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony placek wystudzić.

3. Ciasto bezowo-kokosowe: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubijać, na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni, aż będzie chrupiący. Placek bezowy wystudzić.

4. Krem: Żółtka dokładnie wymieszać z połową mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlać żółtka przez gęste sito i mieszając gotowac aż krem będzie gęsty, następnie dokładnie wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać krem żółtkowy i dokładnie utrzeć. krem podzielić na trzy równe części.

5. Przełożyć placki kremem: ciasto kruche, krem, ciasto kokosowe, krem, ciasto orzechowe, krem, ciasto kruche, polewa i dekoracja.

6. Polewa:Cukier i kakao wymieszać w garnku z niewielką ilością goracej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, następnie dodać masło lub margarynę, gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdjąć z ognia i mieszać aż będzie gęsta i lśniąca. Gotową polewą posmarować przełożone ciasto.

7. Ciasto wstawić do lodówki, kroić najlepiej na drugi dzień, gdy placki trochę zmiekną. Smacznego.

 

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy