Ciasto ,, Snikers ''
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 30
Pyszne i bardzo słodkie ciasto. Jest przy nim trochę pracy, ale warto. Możemy go upiec dla gości. Polecam:)
Składniki:
Ciasto kruche:
5 żółtek
20 dag masła lub margaryny
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 kopiasta łyżka śmiatany 12 %
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
5 białek
20 dag orzechów włoskich
pół szklanki cukru
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto bezowo-kokosowe:
szczypta soli
5 białek
1 szklanka cukru
20 dag wiórek kokosowych
Krem:
5 żółtek
1 łyżka cukru waniliowego
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
pół szklanki cukru pudru
30 dag masła lub margaryny
Polewa:
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
dowolna dekoracja np. cukrowa posypka, orzechy, wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie podzielić je na dwie części, wałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone placki wystudzić.
2. Orzechowe ciasto: Połowę orzechów drobno pokroić, a drugą połowę zmielić w maszynce. Białka ubić z cukrem, aż cukier sie rozpuści, wsypać orzechy, proszek do pieczenia i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony placek wystudzić.
3. Ciasto bezowo-kokosowe: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubijać, na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni, aż będzie chrupiący. Placek bezowy wystudzić.
4. Krem: Żółtka dokładnie wymieszać z połową mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlać żółtka przez gęste sito i mieszając gotowac aż krem będzie gęsty, następnie dokładnie wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać krem żółtkowy i dokładnie utrzeć. krem podzielić na trzy równe części.
5. Przełożyć placki kremem: ciasto kruche, krem, ciasto kokosowe, krem, ciasto orzechowe, krem, ciasto kruche, polewa i dekoracja.
6. Polewa:Cukier i kakao wymieszać w garnku z niewielką ilością goracej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, następnie dodać masło lub margarynę, gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdjąć z ognia i mieszać aż będzie gęsta i lśniąca. Gotową polewą posmarować przełożone ciasto.
7. Ciasto wstawić do lodówki, kroić najlepiej na drugi dzień, gdy placki trochę zmiekną. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Ciasto z bezami
Przepis na ciasto z bezami polecam, bo to ciasto na każdą okazję! Ciasto z bezami doskonale wygląda i obłednie smakuje.&...Ciasto z bakaliami (z automatu)
Ciasto do przygotowania w automacie do pieczenia chleba. Szybkie i łatwe. Można powiedzieć, że Ciasto z bakaliami robi s...Biszkopt z masą jogurtową
Ciasto na zimno z jogurtemporzeczkowe ciasto
pyszne i puszyste ciasto z dodatkiem czerwonej porzeczkiCiasto ,, Jagodowa pychotka " z miętową nutką.
Zapraszam na pyszne sezonowe ciasto. Idealne na podwieczorek.Zobacz więcej przepisów na: