Przysmak Teściowej
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 15
Ciasto bardzo szybko się robiące, zaczerpane od teściowej, przechodzące z jej pokolenia na pokolenie :) Bardzo szybkie i godne wykonania.
Składniki:
na ciasto :
3 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl oleju
1 szkl mleka
3 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszanka:
1/2 szkl cukru
2 szkl mąki
3/4 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
przepis na lukier:
cukier puder
odrobina wody
aby nie byl za slodki można dodać sok z cytryny albo kwasek cytrynowy, wedle uznania
Sposób przygotowania:
ciasto :
Jajka ubić, następnie dodać cukier, gdy cukier już nie będzie wyczuwalny dodajemy olej, a następnie mleko, miksujemy na wolnych obrotach, na koniec dodajemy przesianą przez sitko mąke w raz z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
wykładamy na blachę, wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę najlepiej w rozmiarze 25 x 35 cm.
Kruszanka:
wszystkie składniki zagnieść. pokruszyć jak sama nazwa mówi przy wykładaniu na ciasto.
wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni Celcjusza. pieczemy do zarumienienia, trwa to około 40-50 min :)
możemy na sam koniec po upieczeniu ozdobić lukrem,
# Tagi:
Autor: Alcia0405
Polecamy również
Ciasto Arbuz
Ciasto Arbuz to ciasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób, bo chyba każdy z nas w upalne dni chc...Ciasto ,,Kilimandżaro''
To ciasto warto upiec do niedzielnej popołudniowej kawki. Przepis na Ciasto ,,Kilimandżaro'' podpatrzyłam w jednej z ksi...Ciasto z figami
Przepis na ciasto z figami dla wielbicieli bakalii! Ciasto z figami wygląda świetnie i super smakuje. POlecam!Ciasto z czarną porzeczką
przepis na ciasto biszkoptowe z dużą ilością czarnej porzeczki ,nie za słodkie nawet bym powiedziała kwaśneCiasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.
To ciasto jest bardzo pyszne, idealne na powieczorek. Lekki biszopt i dwie pyszne masy, do tego herbatniki i polewa. Bar...Zobacz więcej przepisów na: