Flaki domowe


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
6 Ocen

Ilość porcji: 8
Można rzec, ze flaki to nasza narodowa zupa, oczywiście zaraz obok rosołu i żurku :) Przepis na flaki polecam sprawdzony, mój, wykorzystywany na Swięta czy inne uroczystości. Także mój sprawdzony przepis na flaki polecam zachować i wykorzystać, gdy zajdzie potrzeba.
Składniki:
- 1 paczka mrożonych flaków
- 80 dag wołowiny rosołowej (pręga, rostbratel lub szponder)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Kawałek pora
- 2 przyprawy do flaków (najlepiej różnych firm)
- 1/3 kostki masła
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- Liście laurowe, ziele angielskie
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na flaki w kilku krokach:
- Poprzedniego dnia gotujemy flaki minimum 3 razy, zmieniając ciągle wodę. Tak, aby flaki straciły swój specyficzny i niezbyt przyjemny zapach. Jeśli 3 razy to za mało, obgotowujemy je nawet do 5 razy.
- Następnego dnia gotujemy z wołowiny i wyłącznie obranych i wypłukanych jarzyn rosół. Dodajemy do niego wyłącznie: liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Rosół powinien gotować się minimum 2 godziny żeby nasz wywar był mocno esencjonalny.
- Rosół przecedzamy do drugiego garnka. Natomiast jarzyny po wystudzeniu ucieramy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy z powrotem do rosołu. Nie dodajemy pora. Ugotowane mięso z wołowiny kroimy lub skubiemy na drobne kawałeczki i również wrzucamy do rosołu.
- Na koniec dodajemy obgotowane poprzedniego dnia flaki i przyprawy do flaków (1 w całości i drugiej połowę). Nasze flaki gotujemy jakieś 30-40 minut żeby się dobrze połączyły smaki.
- Punktem kulminacyjnym flaków jest zasmażka do flaków. W tym celu na patelni rozpuszczamy masło i gdy się roztopi dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy mąkę z masłem żeby nie powstały grudki i smażymy do uzyskania mocno złotego koloru.
- Następnie naszą zasmażką zaprawiamy flaki. Wlewamy ją, najlepiej przez sitko do flaków i mieszamy. Polecam wlewanie zasmażki przez sitko, szczególnie początkującym, żeby zasmażka nie zwarzyła się w zupie, bo wtedy całe flaki nie będą się nadawały do niczego. Z sitkiem na pewno się udadzą. Nawet jeżeli się zwarzy mąka w sitku to należy do sitka dolewać wywar z flaków i przecierać zasmażkę przez sitko do flaków.
- Gorące domowe flaki podajemy najlepiej z pieczywem.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: basia
Polecamy również

Flaki z udek z kurczaka
Sprawdzony przepis na flaki. Gdy ktoś nie lubi flaków, proszę spróbować takiej wersji. Na pewno zasmakuje...
Flaki domowe
Można rzec, ze flaki to nasza narodowa zupa, oczywiście zaraz obok rosołu i żurku :) Przepis na flaki polecam sprawdzony...
Kurczakowe Flaki
Polecam naprawdę są pyszne no i zawsze coś nowego.
Flaki
Flaki to tradycyjna potrawa z oczyszczonych żółądków wołowych dość mocno doprawiona.
Kurczakowe Flaki
Nie zawsze muszą być wołowe z kurczaka również smakują wyśmienicieZobacz więcej przepisów na:
Flaki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.