Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Flaki domowe

print Drukuj
Flaki domowe

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.3

6 ocen

Można rzec, ze flaki to nasza narodowa zupa, oczywiście zaraz obok rosołu i żurku :) Przepis na flaki polecam sprawdzony, mój, wykorzystywany na Swięta czy inne uroczystości. Także mój sprawdzony przepis na flaki polecam zachować i wykorzystać, gdy zajdzie potrzeba.

składniki
  • 1 paczka mrożonych flaków
  • 80 dag wołowiny rosołowej (pręga, rostbratel lub szponder)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 2 przyprawy do flaków (najlepiej różnych firm)
  • 1/3 kostki masła
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • sól, pieprz
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na flaki w kilku krokach:

  1. Poprzedniego dnia gotujemy flaki minimum 3 razy, zmieniając ciągle wodę. Tak, aby flaki straciły swój specyficzny i niezbyt przyjemny zapach. Jeśli 3 razy to za mało, obgotowujemy je nawet do 5 razy.
  2. Następnego dnia gotujemy z wołowiny i wyłącznie obranych i wypłukanych jarzyn rosół. Dodajemy do niego wyłącznie: liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Rosół powinien gotować się minimum 2 godziny żeby nasz wywar był mocno esencjonalny.
  3. Rosół przecedzamy do drugiego garnka. Natomiast jarzyny po wystudzeniu ucieramy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy z powrotem do rosołu. Nie dodajemy pora. Ugotowane mięso z wołowiny kroimy lub skubiemy na drobne kawałeczki i również wrzucamy do rosołu.
  4. Na koniec dodajemy obgotowane poprzedniego dnia flaki i przyprawy do flaków (1 w całości i drugiej połowę). Nasze flaki gotujemy jakieś 30-40 minut żeby się dobrze połączyły smaki.
  5. Punktem kulminacyjnym flaków jest zasmażka do flaków. W tym celu na patelni rozpuszczamy masło i gdy się roztopi dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy mąkę z masłem żeby nie powstały grudki i smażymy do uzyskania mocno złotego koloru.
  6. Następnie naszą zasmażką zaprawiamy flaki. Wlewamy ją, najlepiej przez sitko do flaków i mieszamy. Polecam wlewanie zasmażki przez sitko, szczególnie początkującym, żeby zasmażka nie zwarzyła się w zupie, bo wtedy całe flaki nie będą się nadawały do niczego. Z sitkiem na pewno się udadzą. Nawet jeżeli się zwarzy mąka w sitku to należy do sitka dolewać wywar z flaków i przecierać zasmażkę przez sitko do flaków.
  7. Gorące domowe flaki podajemy najlepiej z pieczywem.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!