Gęś pieczona w całości według mojej babci


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
232 Ocen

Ilość porcji: 8
Pieczona gęś była zawsze przysmakiem w domu mojej babci. Ostatnio odnalazłam jej przepis na gęś pieczoną w całości i spróbowałam go zrobić. Być może wspomnienia, a być może świetny przepis sprawiły, że gęś pieczona w całości według mojej babci na stałe weszła do mojego menu, szczególnie, kiedy chcę przygotować coś wyjątkowego.
Składniki:
- gęś (świeża lub mrożona) wypatroszona - 1 szt. (ok. 4 - 4,5 kg)
- jabłko - 1 duże kroimy na ćwiartki
- sól morska - 1 łyżka
- świeżo zmielony pieprz - 1/2 łyżki
- kminek - 3 łyżeczki
- suszony tymianek - 3 łyżeczki
- czosnek - 4 ząbki
- sok jabłkowy - 1 szklanka
Sposób przygotowania:
A oto przepis na gęś pieczoną w całości według mojej babci:
- Żeby uzyskać pyszną pieczoną gęś to musimy zacząć od przgotowania mięsa. Gdy gęś kupiliśmy zamrożoną to rozmrażamy ją, najlepiej w lodówce dzień wcześniej. Jeśli w gęsi są podroby to można je później wykorzystać, więc odkładamy na później.
- Najpierw gęś nacieramy pieprzem, solą, tymiankiem oraz kminkiem a do środka wkładamy pokrojone jabłka. Gęś układamy w naczyniu, w którym będziemy ją piekli i posypujemy czosnkiem.
- Gęś będziemy piekli około 8 godzin pod przykryciek w piekarniku rozgrzanym do temperatury 130°. Na dno naczynia wlewamy cydr oraz sok jabłkowy, dzieki którym nasza pieczona gęś będzie pełna jabłkowego aromatu.
- Po upływie 8 godzin nadszedł czas na zrumienienie gęsi, żeby jej skórka była przypieczona i chrupiąca. W tym celu z gęsiarki zdejmujemy pokrywkę i po kilka minut z każdej strony pieczemy na właczonym grillu w piekarniku lub jesli nie mamy grilla to rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Warto pamiętać o wyjęciu gęsi z piekarnika, gdy rozgrzewamy go do wysokiej temperatury, zeby gęś nie wyschła.
- Gęś pieczona gotowa. Teraz wyjmujemy ją i dzielimy na porcje odcinając skrzydła, udka i wycinając piersi. Gęsina pysznie smakuje podawana np z żurawiną.
Smacznego!
Autor: Kafka
Polecamy również

Gęś pieczona w całości według mojej babci
Pieczona gęś była zawsze przysmakiem w domu mojej babci. Ostatnio odnalazłam jej przepis na gęś pieczoną w całości i spr...
Przepis na gęś po staropolsku
Po latach fascynacji i odkrywania kuchni innych krajów, przyszedł chyba czas na zainteresowanie rodzimymi przysma...
Gęś pieczona z jabłkami
Gęsina powraca do łask i bardzo mnie to cieszy. Gęś pieczona z jabłkami jest wyjątkowym daniem i doskonale uzasadnia zai...
Udka gęsie pieczone w cydrze z jabłkowym puree
Mięso z gęsi uznawane jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej ekologicznych oraz wartościowych produktów zwie...Zobacz więcej przepisów na:
Gęś pieczona

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.