Gęś pieczona w całości według mojej babci

Gęś pieczona w całości według mojej babci

Ocena:

232 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Pieczona gęś była zawsze przysmakiem w domu mojej babci. Ostatnio odnalazłam jej przepis na gęś pieczoną w całości i spróbowałam go zrobić. Być może wspomnienia, a być może świetny przepis sprawiły, że gęś pieczona w całości według mojej babci na stałe weszła do mojego menu, szczególnie, kiedy chcę przygotować coś wyjątkowego.

Składniki:

  • gęś (świeża lub mrożona) wypatroszona  - 1 szt. (ok. 4 - 4,5 kg)
  • jabłko - 1 duże kroimy na ćwiartki
  • sól morska - 1 łyżka
  • świeżo zmielony pieprz - 1/2 łyżki
  • kminek - 3 łyżeczki
  • suszony tymianek - 3 łyżeczki
  • czosnek - 4 ząbki
  • sok jabłkowy - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

A oto przepis na gęś pieczoną w całości według mojej babci:

  1. Żeby uzyskać pyszną pieczoną gęś to musimy zacząć od przgotowania mięsa. Gdy gęś kupiliśmy zamrożoną to rozmrażamy ją, najlepiej w lodówce dzień wcześniej. Jeśli w gęsi są podroby to można je później wykorzystać, więc odkładamy na później.
  2. Najpierw gęś nacieramy pieprzem, solą, tymiankiem oraz kminkiem a do środka wkładamy pokrojone jabłka. Gęś układamy w naczyniu, w którym będziemy ją piekli i posypujemy czosnkiem.
  3. Gęś będziemy piekli około 8 godzin pod przykryciek w piekarniku rozgrzanym do temperatury 130°. Na dno naczynia wlewamy cydr oraz sok jabłkowy, dzieki którym nasza pieczona gęś będzie pełna jabłkowego aromatu.
  4. Po upływie 8 godzin nadszedł czas na zrumienienie gęsi, żeby jej skórka była przypieczona i chrupiąca. W tym celu z gęsiarki zdejmujemy pokrywkę i po kilka minut z każdej strony pieczemy na właczonym grillu w piekarniku lub jesli nie mamy grilla to rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Warto pamiętać o wyjęciu gęsi z piekarnika, gdy rozgrzewamy go do wysokiej temperatury, zeby gęś nie wyschła.
  5. Gęś pieczona gotowa. Teraz wyjmujemy ją i dzielimy na porcje odcinając skrzydła, udka i wycinając piersi. Gęsina pysznie smakuje podawana np z żurawiną.

Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy również

ges-pieczona-w-calosci-wedlug-mojej-babci

Gęś pieczona w całości według mojej babci

Pieczona gęś była zawsze przysmakiem w domu mojej babci. Ostatnio odnalazłam jej przepis na gęś pieczoną w całości i spr...
przepis-na-ges-po-staropolsku

Przepis na gęś po staropolsku

Po latach fascynacji i odkrywania kuchni innych krajów, przyszedł chyba czas na zainteresowanie rodzimymi przysma...
ges-pieczona-z-jablkami

Gęś pieczona z jabłkami

Gęsina powraca do łask i bardzo mnie to cieszy. Gęś pieczona z jabłkami jest wyjątkowym daniem i doskonale uzasadnia zai...
udka-gesie-pieczone-w-cydrze-z-jablkowym-puree

Udka gęsie pieczone w cydrze z jabłkowym puree

Mięso z gęsi uznawane jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej ekologicznych oraz wartościowych produktów zwie...

Zobacz więcej przepisów na:

Gęś pieczona

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy