Gęś pieczona z jabłkami

Gęś pieczona z jabłkami

Ocena: ★

118 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Gęsina powraca do łask i bardzo mnie to cieszy. Gęś pieczona z jabłkami jest wyjątkowym daniem i doskonale uzasadnia zainteresowanie tym mięsem. Warto wiedzieć, że gęsina zupełnie nie traci na mrożeniu, a tłuszcz zebrany z gęsi pieczonej z jabłkami świetnie się przechowuje i ma w kuchni wiele zastosowań.  

Składniki:

  • młoda gęś - 1 (ok. 4 kg)
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • kwaśno-winne jabłko - 3 szt.  

Sposób przygotowania:

A oto przepis na gęś pieczoną z jabłkami w kilku krokach:

  1. Gęś dokładnie wymyj i usuń pozostałości piór - jeśli takie będą.
  2. Odetnij kuper i natrzyj
  3. solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz.
  4. Majerankiem natrzyj tylko w środku i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej dobę.
  5. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z przyprawami. Napakuj wnętrze gęsi jabłkami i zaszyj igłą z nitką.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 140 stopni.
  7. Gęś włóż do naczynia, przykryj i piecz przez godzinę w 140 st. C, potem przez godzinę w 160 st. C, a następnie w temperaturze do 200 st.

Gęś pieczona z jabłkami świetnie smakuje podawana z pyzami. Być może za pierwszym razem będziesz mieć mniej pewności, ale zobaczysz, że danie warte jest zachodu! Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy