Gęś pieczona z jabłkami
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
118 Ocen
Ilość porcji: 6
Gęsina powraca do łask i bardzo mnie to cieszy. Gęś pieczona z jabłkami jest wyjątkowym daniem i doskonale uzasadnia zainteresowanie tym mięsem. Warto wiedzieć, że gęsina zupełnie nie traci na mrożeniu, a tłuszcz zebrany z gęsi pieczonej z jabłkami świetnie się przechowuje i ma w kuchni wiele zastosowań.
Składniki:
- młoda gęś - 1 (ok. 4 kg)
- sól
- pieprz
- suszony majeranek
- kwaśno-winne jabłko - 3 szt.
Sposób przygotowania:
A oto przepis na gęś pieczoną z jabłkami w kilku krokach:
- Gęś dokładnie wymyj i usuń pozostałości piór - jeśli takie będą.
- Odetnij kuper i natrzyj
- solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz.
- Majerankiem natrzyj tylko w środku i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej dobę.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z przyprawami. Napakuj wnętrze gęsi jabłkami i zaszyj igłą z nitką.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 140 stopni.
- Gęś włóż do naczynia, przykryj i piecz przez godzinę w 140 st. C, potem przez godzinę w 160 st. C, a następnie w temperaturze do 200 st.
Gęś pieczona z jabłkami świetnie smakuje podawana z pyzami. Być może za pierwszym razem będziesz mieć mniej pewności, ale zobaczysz, że danie warte jest zachodu! Smacznego!
Autor: Mika
Polecamy również
Gęś pieczona z jabłkami
Gęsina powraca do łask i bardzo mnie to cieszy. Gęś pieczona z jabłkami jest wyjątkowym daniem i doskonale uzasadnia zai...Udka gęsie pieczone w cydrze z jabłkowym puree
Mięso z gęsi uznawane jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej ekologicznych oraz wartościowych produktów zwie...Gęś pieczona w całości według mojej babci
Pieczona gęś była zawsze przysmakiem w domu mojej babci. Ostatnio odnalazłam jej przepis na gęś pieczoną w całości i spr...Przepis na gęś po staropolsku
Po latach fascynacji i odkrywania kuchni innych krajów, przyszedł chyba czas na zainteresowanie rodzimymi przysma...Zobacz więcej przepisów na: