Przepis na gęś po staropolsku

Przepis na gęś po staropolsku

Ocena: ★

180 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Po latach fascynacji i odkrywania kuchni innych krajów, przyszedł chyba czas na zainteresowanie rodzimymi przysmakami. Gęś po staropolsku jest jednym z nich. Taka pieczona gęś po staropolsku jest naprawdę prosta w wykonaniu i stanowi doskonały zamiennik tradycyjnego niedzielnego kurczaka, bądź schabowego. zachęcam do wypróbowania przepisu!

Składniki:

  • cała młoda gęś - ok. 4 kg
  • ziemniaków - 1 kg
  • sól
  • majeranek
  • woda

Sposób przygotowania:

A oto przepis na gęś pieczona po staropolsku:

  1. Wymytą gęś posolić w środku, na zewnątrz i natrzeć majerankiem.
  2. Obrać ziemniaki, pokroić i doprawić solą i majerankiem.
  3. Następnie włożyć surowe ziemniaki do środka, związać.
  4. Piec ok. 3 godziny w temperaturze 180°C, co godzinę zlać trochę wytopionego tłuszczu i polewać wodą (pół szklanki).
  5. Czynność powtórzyć ok. 3 - 4 razy, aż skórka się zrumieni i ziemniaki w środku zmiękną.

Gęś pieczona po staropolsku jest bardzo smaczna i syta. Wbrew opiniom, gęś pieczona nie musi być tłusta, a w porównaniu z drobiem, często naszpikowanym chemią, może wręcz stanowić świetną propozycję dla kogoś, kto zwraca uwagę na zdrową żywność! Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy