Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Pyszna przekąska na imprezę.

Składniki:

  • 6 jaj,
  • 25 dag wędzonej ryby (np. makrela, pstrąg, szprotka),
  • kilka korniszonów,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy,
  • mała cebula,
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek

Sposób przygotowania:

Jaja ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie i obrać. Przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka, a z każdej połówki białka odciąć czubek tak, by można ją było postawić na półmisku. Rybę obrać ze skóry i ości, odłożyć kilka ładnych kawałków (do dekoracji). Resztę utrzeć z żółtkami i olejem lub oliwą, dodać drobno posiekaną cebulkę i korniszony, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziać połówki białek, formując wzgórki lub nadając owalny kształt. Udekorować kawałkami ryby i paseczkami z korniszonów. Posypać natką pietruszki.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy