Mój karp w galarecie

Mój karp w galarecie

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Dla większości Polaków karp jest nieodłącznym symbolem Bożego Narodzenia. Jeszcze niedawno, karp nie cieszył się jednak w mojej rodzinie szczególnym zainteresowaniem. Wszystko się zmieniło odkąd przygotowałam karpia w galarecie. Karp w galarecie to pyszne danie, a teraz, czekają na niego wszyscy goście!

Składniki:

  • karp  - 1 szt. (ok. 1,2 kg)
  • marynowane grzybki - 15 dag
  • marynowane buraczki- 15 dag
  • włoszczyzna - ½ pęczka
  • natka pietruszki - ½ pęczka
  • sok z cytryny
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • liście laurowe - 2 szt.
  • pieprzu
  • ziele angielskie
  • sól

Sposób przygotowania:

A oto mój przepis na karpia w galarecie:

  1. Rybę sprawiam, myję, osuszam (płetwy i głowę zachowuję).
  2. Nacieram solą i skrapiam sokiem z cytryny.
  3. Włoszczyznę oczyszczam, myję, kroję na kawałki i wkładam do rondla, wlewam 2 l wody, dodaję płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotuję pod przykryciem 1 godzinę.
  4. Karpia dzielę na dzwonka. Dokładam do rondla, gotuję jeszcze 20 minut.
  5. Dzwonka wyjmuję, układam na półmisku, studzę. Obkładam buraczkami i grzybkami.
  6. Żelatynę moczę w małej ilości zimnej wody.
  7. Wywar przecedzam przez gęste sito, 1 l gorącego płynu mieszam z żelatyną.
  8. Zalewam karpia, dekoruję natką, studzę.

Karpia w galarecie należy wstawić do lodówki na ok. 5 godzin. To danie jest nie tylko smaczne, ale również efektowne. Karp w galarecie jest ozdobą stołu wigilijnego! Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy również

moj-karp-w-galarecie

Mój karp w galarecie

Dla większości Polaków karp jest nieodłącznym symbolem Bożego Narodzenia. Jeszcze niedawno, karp nie cieszył się...
wigilijny-karp-w-galarecie

Wigilijny karp w galarecie

Wigilijny karp w galarecie jest dla mnie prawdziwym przysmakiem. Lubię lekkość karpia w galarecie i to specyficzne połąc...
karp-w-galarecie-a-la-andrzej

Karp w galarecie a la Andrzej

U nas w rodzinie każdy przygotowuje na wigilię swoje popisowe danie. Do mnie należy przygotowanie karpia w galarecie. Ka...
karp-w-galarecie-faszerowany

Karp w galarecie faszerowany

Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. R&oacut...

Zobacz więcej przepisów na:

Karp w galarecie

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy