Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Pierś kurczaka w kokosowej panierce

print Drukuj
Pierś kurczaka w kokosowej panierce

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
3.6

38 ocen

Chociaż w zdrowej kuchni wiórki kokosowe mają swoich wrogów i zwolenników ja jestem wielkim fanem piersi kurczaka w kokosowej panierce, nie tylko z powodu ich smaku. Poza wybornym smakiem piersi kurczaka w kokosowej panierce niewątpliwym plusem tak wykonanej piersi jest spora zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasu laurynowego, który wykazuje bakteriobójcze działanie. Mówi się także o korzystnym wpływie kwasu laurynowego na pracę kosmków jelitowych.

składniki
  • piersi kurczaka 400g
  • wiórki kokosowe  60g
  • sok z połowy cytryny jajka 1-2 sztuki
  • mleko (2%) 1-2 łyżki
  • sól - szczypta czarny pieprz - szczypta
  • curry - szczypta
sposób przygotowania

Aby przygotować piersi kurczaka w kokosowej panierce

  1. Piersi kurczaka opłucz i osusz, oczyść z błonek i pokrój na podłużne kawałki
  2. W misce przygotuj marynatę: sok cytrynowy wymieszaj z solą, pieprzem i curry. Piersi kurczaka połącz z marynatą pozostaw na min. 1h
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C
  4. W miseczce roztrzep jajka z mlekiem, a wiórki kokosowe wysyp na talerzyk
  5. Panieruj piersi kurczaka, najpierw obtaczając je w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w wiórkach kokosowych (wiórki możemy również zastąpić rozdrobnionymi orzechami)
  6. Tak przygotowane piersi kurczaka, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  7. Piecz 20 min (przewracając piersi na drugą stronę w połowie pieczenia).

 

Idealnie smakują z ryżem parboiled i sosem curry, po prosty pyszny kurczak w panierce -smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!