Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Mazurek czekoladowy ze świeżymi owocami

print Drukuj
Mazurek czekoladowy ze świeżymi owocami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.2

6 ocen

Dla wielu osób mazurek czekoladowy wydaje się ciastem zbyt skomplikowanym aby je przygotować. Dlatego wiele z nas decyduje się na zakup mazurka. Ja myślę, że jednak warto spróbować. Mazurek czekoladowy tylko wygląda tak “groźnie” ale proszę uwierzyć mazurek nie jest ciastem trudnym do zrobienia. A jaka będzie przyjemność z podania na wielkanocny stół mazurka czekoladowego własnej “produkcji”.

składniki
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 160g masła
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • dekoracja:
  • świeże owoce: np. mandarynki, winogrona, brzoskwinie, kiwi
  • bakalie
sposób przygotowania

Mazurek czekoladowy na wielkanocny stół:

  1. Ciasto:
  2. Masło utrzeć z cukrem i zółtkami, dodać mąkę - wyrobić ciasto. Dolać 2 łyżki letniej wody i jeszcze raz ugnieść.
  3. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na ½ godziny.
  4. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć na blachę (nalezy pamiętać aby blachę wcześniej wysmarować tłuszczem)
  5. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. na ok 15 min.
  6. Masa do mazurka:
  7. Podgrzać śmietanę (nie zagotować). Do gorącej śmietany dodać czekoladę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie delikatnie przestudzić. Jeśli konstystencja jest zbyt gęsta można dodać odrobinę wody.
  8. Przestudzone ciasto posmarować konfiturą a następnie delikatnie rozprowadzić ciepłą (nie gorącą!) masę czekoladową.
  9. Na koniec udekorowac pięknie świeżymi owocami. Do dekoracji można również użyć owoców suszonych.

Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!