Aromatyczne mielone w płatkach kukurydzianych

Aromatyczne mielone w płatkach kukurydzianych

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Aromatyczne mielone w bardzo chrupiącej panierce. Można je podać z ulubionymi dodatkami np. ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką. Jeżeli nie macie przyprawy Tikka Masala można użyć innej ulubionej.

Składniki:

  • 1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
  • 30 dag fileta z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka płatów kukurydzianych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • biały pieprz mielony do smaku
  • przyprawa Tikka Masala według uznania
  • ewentualnie sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przepis na aromatyczne mielone w płatkach kukurydzianych:

  1. Mięso należy oczyszczamy, umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmielić razem z bułką. Do masy mięsnej wbić jajko, wsypać bułkę tartą, przyprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać.
  2. Płatki kukurydziane bardzo drobno pokruszyć. Można to zrobić za pomocą wałka do ciasta. Następnie z mięsa formować okrągłe kotlety i obtaczać je w pokruszonych płatkach.
  3. Kotlety należy smażyć od razu na rozgrzanym oleju do miękkości mięsa i zrumienienia. Usmażone dokładnie osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Aromatyczne mielone w płatkach kukurydzianych gotowe. Nic tylko podawać:) Smacznego.

Moja rada: W skład przyprawy Tikka Masala wchodzą: kolendra, czosnek, pomidory, kumin, skórka cytrynowa, sól. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy