Kotlety mielone z cukinią i marchewką

Kotlety mielone z cukinią i marchewką

Ocena:

21 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Kotlety mielone z cukinią i marchewką to zdrowa wersja tradycyjnego dania polskiej kuchni. Dlaczego kotlety mielone z cukinią i marchewką są zdrowe? Chude mięso, dodatek warzyw, błonnika pokarmowego to niewątpliwe zalety kotletów mielonych z cukinią i marchewką. I jeszcze jedno.... kotlety mielone z cukinia i marchewką są pieczone, a nie smażone dlatego są idealne również dla osób liczących kalorie :)

Składniki:

  • Mięso mielone z indyka 500g
  • Cukinia ½ małej sztuki
  • Marchewka 1 mała sztuka
  • Cebula 1 mała sztuka
  • Otręby pszenne 3 łyżki 
  • Jajko 1 sztuka
  • Sól morska i pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na mielone z indyka z cukinią i marchewką: 

  1. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę bardzo drobno pokroić
  3. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce - doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem
  4. Z gotowej masy uformować w rękach małe kulki i lekko je spłaszczyć.
  5. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folię aluminiową.
  6. Piec w 190°C przez ok. 30 minut - po 10 min. zdjąć folię, przewrócić kotleciki na drugą stronę i do końca zapiekać już bez folii, aż się ładnie zarumienią

 Ze względu na obecność warzyw mielone mogą puścić troszkę soku, smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy