Mielone zapiekane z kaszą jaglaną

Mielone zapiekane z kaszą jaglaną

Ocena: ☆

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Tym razem kasza jaglana jako dodatek do mielonego mięsa. Sprawia, że zwykłe kotlety mielone stają się niezwykłe w smaku, delikatne, a pieczenie ich w piekarniku powoduje, że są o wiele zdrowsze niż tradycyjne mielone, smażone na patelni. Polecam przepis na mielone w takim wykonaniu.

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej (lub karczku)
  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Pieprz ziołowy
  • Papryka słodka

Sposób przygotowania:

Przepis na mielone w kilku krokach, pyszne i zdrowe:

  1. Mięso wieprzowe, pokrojoną cebulę i kaszę jaglaną zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Do mięsa dodać jajko, rozgnieciony przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy i tyle bułki tartej ile potrzeba do uzyskania właściwej konsystencji. W razie potrzeby doprawić do smaku.
  3. Formować kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, aż mięso będzie całkiem upieczone.
  4. Podawać mielone np. z ziemniakami i sezonową surówką.

I mamy smaczne mielone na szybki obiad.

Smacznego!

Autor: AgnieszkaW

Polecamy nasze przepisy