Moja rodzina uwielbia mielone. Żeby nie było nudno wymyślam nowe wersje. Z serem mozzarellą są bardzo pyszne. Polecam z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Składniki na mielone:
30 dag fileta z kurczaka
1 jajko
1 bułka namoczona i odciśnięta
1 kulka mozzarelli ( około 12 dag )
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
zioła prowansalskie do smaku
Dodatkowe składniki:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
1. Mięso oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmielić razem z bułką w maszynce.
2. Do zmielonego mięsa wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dokładnie wymieszać przyprawiając do smaku solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi.
3. Ser wyjąć z zalewy i pokroić na 6 pasków.
4. Mięso podzielić na 6 równych części. Każdą część spłaszczać, położyć pasek sera i uformować podłużne kotleciki. Kotleciki obtoczyć w bułce tartej.
5. Następnie smażyć je na rozrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
6. Kotleciki osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podawać. Smacznego.
Kuleczki mielone napełnione pieczarkami
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu