Jednym z najczęściej spotykanych w sklepach mlek roślinnych jest waniliowe mleko sojowe. Dziś przedstawiam jego alternatywną domową i zdrową wersje czyli waniliowe mleko owsiane. Mleko owsiane przez wielu zielarzy jest polecane jako środek wzmacniający pracę układu nerwowego. Dodatkowo kubek waniliowego mleka owsianego pokrywa aż 36% dziennego zapotrzebowania na wapń!
Mleko ryżowe zawiera stosunkowo mało witamin i minerałów, a zwłaszcza wapnia. Niektórzy uważają to za jego wadę, a ja dostrzegam zdrowotną siłę czekoladowego mleka ryżowego! Dodatek kakao wzbogaca pyszny czekoladowy napój w liczne składniki odżywcze jak np. żelazo czy magnez. Dzięki czekoladowemu mleku ryżowemu w smaczny sposób uporasz się z anemią czy bolesnymi skurczami mięśni, ponieważ brak wapnia w mleku ryżowym znacznie zwiększa wchłanianie potrzebnych Ci minerałów.
Mleko z nerkowców w porównaniu z innymi mlekami roślinnymi jest bardziej wodniste, mniej wyraziste, ale zarazem bardziej kremowe. Mleko z nerkowców jest lekko słodkie dlatego doskonale sprawdza się jako baza do owocowych koktajlów. Dla wzbogacenia smaku mleka z nerkowców polecam dodatek cynamonu czy też ekstraktu wanilii.
Mleko migdałowe zawiera mielone migdały i wodę . W porównaniu z mlekiem ryżowym czy z ziaren soi, mleko migdałowe zawiera więcej witamin i minerałów. Równocześnie mleko migdałowe jest uważane za najsmaczniejsze mleko roślinne. Przygotowane według tego przepisu mleko migdałowe można przechowywać w lodówce około dwóch dni :)
Krokiety to brzmi dość smakowicie, a przecież jest to zwykły zapiekany naleśnik z farszem. Wprawdzie można krokiety wykonywać na wiele różnych sposobów, ale ja chyba najbardziej lubię i najczęściej robię krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety z mięsem też pyszne, ale to inną razą :)
Wreszcie młoda kapusta na obiad! Nie mogłem się doczekać, a jak wiadomo najlepiej smakuje pierwszy raz, bo każda natępna chociaż równie dobra lub lepsza to już nie to samo, co pierwsza w roku młoda kapusta. Także, gdy młoda kapusta jest na rynku warto zrobić przepis. Polecam.
Omlet z kurkami i szczypiorkiem to doskonała alternatywa dla jajecznicy. Sezon na kurki jest idealną okazją na przyrządzenie omleta na śniadanie. Omlet z kurkami i szczypiorkiem dostarczy ci energii na cały dzień!
W sklepach półki wręcz się uginają od płatków śniadaniowych z niebotyczną zawartością cukru! Dlatego dziś przedstawiam przepis na domową granole. Tradycyjna granola zmiodem smakuje doskonale, a umiarkowana zawartość cukru i konkretna dawka błonnika sprawia, że tradycyjna granola z miodem jestrównież zdrowym dodatkiem do jogurtu, kefiru czy mleka.
Racuchy to danie smaczne i sycące. Racuchy twarogowe sprawdzą się na śniadanie i na kolację, tym bardziej, że moje racuchy z beztłuszczowym kefirem i chudym twarogiem są niskokaloryczne. Poznaj mój świetny przepis!
Krem kalafiorowy to bardzo ciekawe połączenie ostrego chrzanu i łagodnego w smaku kalafiora. Chrzan i kalafior wspólnie tworzą naprawdę pyszna kompozycję smaków. Kremkalafiorowy znakomicie nadaje się do podania zarówno na elegancki jak i codzienny obiad, a w letnie dni krem kalafiorowy równie świetnie sprawdzi się jako chłodnik. Coś pysznego!
Bardzo lubię sałatki a oto jedna z nich, sałatka z makaronem ryżowym. Makaron łezki połączony z zielonym ogórkiem i koperkiem nadaje tej sałatce dużo lekkości i świeżości:)
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.