Domowe ogórki małosolne

Domowe ogórki małosolne

Ocena: ★

17 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Wprawdzie do sezonu na ogórki jeszcze chwila, ale widziałem już ogórki gruntowe na rynku i dlatego przypominam przepis na ogórki małosolne. Ja już ogórki małosolne zrobiłem, a Wy kiedy zrobicie pierwsze w tym roku ogórki małosolne? :)

Składniki:

  • 3 kg małych ogórków
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • woda

Sposób przygotowania:

Domowe ogórki małosolne:

  1. Umyte ogórki wkładamy do naczynia z kamionki.
  2. Dodajemy do środka koper, kilka ziaren ziela angielskiego i listków laurowych oraz pokrojone ząbki czosnku.
  3. Ogórki zalewamy wcześniej przygotowaną solanką w stosunku: 1l zimnej wody = 1 łyżka soli.
  4. Przykrywamy naszą kamionkę dużym talerzem i zostawiamy ogórki w spokoju minimum 4 dni. Najlepsze ogórki małosolne  są po tygodniu. 

I powiem tak, nie ma jak domowe ogórki małosolne do wódeczki :)

Smacznego

Autor: grzesiek

Polecamy nasze przepisy