Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Piernik z orzechami i rodzynkami.

print Drukuj
Piernik z orzechami i rodzynkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
4.0

2 oceny

Bardzo mięciutki i puszysty piernik, możemy go oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową, u mnie za namową moich córek na pierniku znalazła się polewa. Polecam ten pyszny przepis.

składniki

Ciasto:

6 jajek

30 dag masła lub margaryny

1 szklanka miodu

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

4 szklanki mąki pszennej

1 przyprawa do piernika

1 łyżeczka amoniaku

2 łyżeczki sody oczyszczonej

pół szklanki rodzynek

pół szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich

 

Polewa:

odrobina gorącej wody

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

 

Dodatkowo:

wiórki kokosowe do dekoracji

sposób przygotowania

1. Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem, następnie dokładnie studzimy.

2. Do wystudzonej masy dajemy miód, mąkę, przyprawę, sodę, amoniak, żółtka i dokładnie miksujemy, następnie wsypujemy orzechy i rodzynki.

3. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy je z ciastem.

4. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

5. Piernik pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy go oczywiście suchym patyczkiem, czy jest upieczony.

6. Polewa: Cukier mieszamy z kakao i odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło i chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia składników. Polewa powinna być gęsta i szklista.

7. Gotową polewę smarujemy na pierniku i odstawiamy do zastygnięcia. Na koniec dekorujemy wiórkami kokosowymi.

8. Piernik kroimy i podajemy. Smacznego.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
4.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!