Piernik z orzechami i rodzynkami.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen

Ilość porcji: 30
Bardzo mięciutki i puszysty piernik, możemy go oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową, u mnie za namową moich córek na pierniku znalazła się polewa. Polecam ten pyszny przepis.
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
30 dag masła lub margaryny
1 szklanka miodu
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
4 szklanki mąki pszennej
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki rodzynek
pół szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
Polewa:
odrobina gorącej wody
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem, następnie dokładnie studzimy.
2. Do wystudzonej masy dajemy miód, mąkę, przyprawę, sodę, amoniak, żółtka i dokładnie miksujemy, następnie wsypujemy orzechy i rodzynki.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy je z ciastem.
4. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
5. Piernik pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy go oczywiście suchym patyczkiem, czy jest upieczony.
6. Polewa: Cukier mieszamy z kakao i odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło i chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia składników. Polewa powinna być gęsta i szklista.
7. Gotową polewę smarujemy na pierniku i odstawiamy do zastygnięcia. Na koniec dekorujemy wiórkami kokosowymi.
8. Piernik kroimy i podajemy. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Jasny piernik miodowy
Jasny piernik miodowy zawsze mi się kojarzył ze świąteczną krzątaniną. Wydawało mi się, że taki jasny piernik miodowy je...
Piernik bez miodu.
Przepis na piernik. Oto pyszny piernik upieczony bez miodu, ale za to przełożony powidłem domowej roboty. Zapraszam:)
Świąteczny piernik bez jajek - wegański
Aby świąteczny piernik bez jajek był w pełni wegański, jajka zostały zastąpione musem jabłkowym, masło olejem, a mi&oacu...
Piernik przekładany powidłami
Jak święta to piernik przekładany powidłami. Aromatyczny, pachnący i doskonale przełamujący świąteczne obżarstwo. Pierni...
Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.
Co prawda jest to troszkę pracochłonny piernik, ale warto go upiec, bo jest bardzo pyszny i bardzo podzielny, moja rodzi...Zobacz więcej przepisów na:
Piernik

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.