Piernik z zielonym lukrem

Piernik z zielonym lukrem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Piernik z zielonym lukrem to aromatyczne i wilgotne ciasto z zieloną, oryginalną polewą. Piernik ma to do siebie, że nawet po tygodniu nadal jest świeże i apetyczne. Piernik z zielonym lukrem świetnie prezentuje się na świątecznym stole.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1 słoiczek dowolnego dżemu 
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 3 łyżeczki sody
  • Dodatki na lukier :
  • 15 dag cukru pudru
  • przegotowana, ostudzona woda
  • zielony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Przepis na piernik w kilku krokach:

  1. Najpierw ucieramy jajka, cukier i margarynę a w drugiej misce mieszamy razem mąkę, przyprawę, sodę i kakao. Obie masy mieszamy.
  2. Teraz do utartej masy dodajemy na przemian sypkie składniki oraz mleko i dżem i dokładnie ucieramy ciasto na piernik.
  3. Tak przygotowane ciasto na piernik wylewamy do podłużnej blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
  4. Nasz piernik pieczemy w temp. 180 st. - 200 st. około 50 minut.
  5. Teraz przyszła pora na przepis na lukier: cukier puder dokładnie mieszamy drewnianą szpatułką z taką ilością wody, aż powstanie gęsty, błyszczący lukier. Żeby uzyskać zielony kolor to podczas ucierania dodajemy kilka kropli barwnika.
  6. Gdy już piernik będzie ostudzony to polewamy go zielonym lukrem.

Piernik gotowy, można kosztować :)

Smacznego!

 

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy