Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Polędwica wieprzowa z grzybami w cieście francuskim

print Drukuj
Polędwica wieprzowa z grzybami w cieście francuskim

Marta

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Wykwintne, ale dość łatwe w przygotowaniu danie. Polędwica wieprzowa z grzybami w cieście francuskim - w sam raz na niedzielny obiad.

składniki
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • sól
  • pieprz
  • zioła: majeranek, oregano, tymianek
  • 1 jajko
  • ok. 200 g mrożonych grzybów
  • 1 cebula
  • trochę tłuszczu
sposób przygotowania

Przepis na Polędwicę wieprzową z grzybami w cieście francuskim:

  1. Polędwicę wieprzową umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie oczyścić z wierzchu z błon i tłuszczu. Posypać solą, pieprzem i ziołami i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
  2. Mięso w przyprawach obsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu - po 2 minuty z każdej strony, czyli razem 8 minut. Zawinąć ją w folię aluminiową (matową stroną do zewnątrz) i czekać aż całkiem ostygnie.
  3. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na patelni (na tłuszczu po smażeniu polędwicy) razem z rozmrożonymi, pokrojonymi drobno grzybami.
  4. Rozwinąć ciasto francuskie. Wyłożyć na nie zimną cebulę z grzybami. Na to położyć mięso i ciasto ciasno zawinąć. Złożenie ma być pod spodem. Odstające kawałki ciasta obciąć - można zrobić z nich dekoracje.
  5. Roztrzepać jajko widelcem i posmarować nim wierzch ciasta.
  6. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Polędwicę piec ok. 20-25 min.

Polędwica wieprzowa z grzybami w cieście francuskim gotowa do podania na stół. Smacznego:)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!