Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Polędwica wieprzowa z grzybami w cieście francuskim

print Drukuj
Polędwica wieprzowa z grzybami w cieście francuskim

Marta

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Wykwintne, ale dość łatwe w przygotowaniu danie. Polędwica wieprzowa z grzybami w cieście francuskim - w sam raz na niedzielny obiad.

składniki
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • sól
  • pieprz
  • zioła: majeranek, oregano, tymianek
  • 1 jajko
  • ok. 200 g mrożonych grzybów
  • 1 cebula
  • trochę tłuszczu
sposób przygotowania

Przepis na Polędwicę wieprzową z grzybami w cieście francuskim:

  1. Polędwicę wieprzową umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie oczyścić z wierzchu z błon i tłuszczu. Posypać solą, pieprzem i ziołami i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
  2. Mięso w przyprawach obsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu - po 2 minuty z każdej strony, czyli razem 8 minut. Zawinąć ją w folię aluminiową (matową stroną do zewnątrz) i czekać aż całkiem ostygnie.
  3. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na patelni (na tłuszczu po smażeniu polędwicy) razem z rozmrożonymi, pokrojonymi drobno grzybami.
  4. Rozwinąć ciasto francuskie. Wyłożyć na nie zimną cebulę z grzybami. Na to położyć mięso i ciasto ciasno zawinąć. Złożenie ma być pod spodem. Odstające kawałki ciasta obciąć - można zrobić z nich dekoracje.
  5. Roztrzepać jajko widelcem i posmarować nim wierzch ciasta.
  6. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Polędwicę piec ok. 20-25 min.

Polędwica wieprzowa z grzybami w cieście francuskim gotowa do podania na stół. Smacznego:)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!