- 1 pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- trochę oleju rzepakowego
- kurkuma w proszku
- imbir w proszku
- pieprz mielony
- papryka mielona ostra
- sól
P
ierś z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć, pokroić na kawałki. Posypać kurkumą i pieprzem. Wymieszać.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, papaję obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. (Nie wyrzucać pestek)
Na patelni zagrzać troszkę oleju, wrzucić cebulę i czosnek, wsypać imbir i zeszklić (nie spalić). Dodać mięso, smażyć, aż mięso się zetnie. Zalać wrzątkiem, dorzucić papaję, posolić i gotować pod przykryciem ok. 25 min. Doprawić papryką ostrą, kurkumą i imbirem.
Podawać z ryżem np. jaśminowym, posypane świeżą kolendrą.
Przepis na pieprz z papai: wydrążyć z papai pestki. Wysuszyć. Używać jak zwykły pieprz.
Potrawka z parówek i kukurydzy
Potrawka z kaszą jęcznienną z pesto pietruszkowym i paprykowym indykiem
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu