Potrawka z parówek i kukurydzy

Potrawka z parówek i kukurydzy

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Czasami trzeba zjeść i parówkę. Gdy nie macie pomysłu na obiad polecam Wam oto takie danie: potrawka z parówek i kukurydzy. Szybkie, tanie i proste w wykonaniu, a do tego smaczne.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • pół kilo parówek
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 woreczki ryżu ( po 10 dag każdy )
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka w proszku ( słodka lub ostra )
  • zioła prowansalskie według uznania
  • olej do smażenia
  • dowolny ulubiony ketchup

Sposób przygotowania:

Przepis na potrawkę z parówek i kukurydzy:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w paseczki, następnie dusimy na oleju aż będzie miękka, należy uważać, żeby jej za mocno nie przypiec.
  2. W tym czasie kukurydzę odsączamy z zalewy a parówki kroimy w plasterki.
  3. Następnie do miękkiej cebuli dodajemy kukurydzę, parówki, ketchup ( około 3-4 łyżki ). Chwilę dusimy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
  4. W między czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie i odsączamy osączyć.

Na talerze nakładamy porcje ryżu i potrawki z parówek i kukurydzy. Podajemy gorące. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy