Takie placuszki ,, proziaki '' najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane masełkiem. Są pyszne i tanie w przygotowaniu. Polecam:)
40 dag zsiadłego mleka
70 dag mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
1. Do mąki wsypujemy cukier, sól i sodę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zsiadłe mleko i zagniatamy luźne ciasto.
2. Z ciasta formujemy placuszki i układamy je na suchej blasze.
3. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia placuszki z rumienią się od spodu odwrócić je na drugą stronę.
4. Zrumienione i upieczone palcuszki są gotowe do podania. Smacznego.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu