Klopsiki drobiowe zapiekane w zupie cebulowej.

Klopsiki drobiowe zapiekane w zupie cebulowej.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jest to pomysł na bardzo smaczne i bardzo syte. Możemy je podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Danie jest niedrogie i szybkie w wykonaniu. Polecam przepis.

Składniki:

Klopsiki:

około 30 dag fileta z kurczaka

1 bułka namoczona i odciśnięta

1 jajko

pieprz ziołowy do smaku

sól do smaku

2 łyżki bułki tartej

 

Dodatkowo:

1 opakowanie zupy cebulowej ( użyłam francuskiej )

1 szklanka śmietany 12 %

20 dag sera żółtego

olej do smażenia

bułka tarta do obtoczenia klopsików

Sposób przygotowania:

1. Mięso oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmielić w maszynce razem z bułką.

2. Do mięsa wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dokładnie wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować pulpeciki i obtaczać w bułce tartej.

3. Następnie pulpeciki obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

4. Pulpeciki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

5. Zupę cebulową dokładnie wymieszać ze śmietaną, następnie zalać nią pulpeciki.

6. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

7. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia posypać pulpeciki. Zapiec aż ser się rozpuści.

8. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy