Ciasto:
2 jajka
25 dag masła lub margaryny
50 dag mąki tortowej
szczypta soli
1 szklanka śmietany 12 %
Krem:
1 jajko
2 żółtka
2 cukry waniliowe
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki tortowej
2 i pół szklanki mleka
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania rurek
1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na jedną godzinę.
2. Metalowe foremki do pieczenia rurek posmarować olejem ( ale tylko za pierwszym razem ).
3. Ciasto wałkować na prostokąt, następnie kroić długie pasy o szerokości około 2 - 3 cm, owijać nimi spiralnie foremki. Układać na blasze i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z tego przepisu powinno nam wyjść około 40-50 sztuk.
4. Upieczone rurki zdjąć z foremek i wystudzić.
5. Krem: Żółtka i jajko zmiksować z połową cukru na puszystą masę, dodać mleko i mąkę, dokładnie miksując.
6. Pozostałe mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować, do gotującego wlać zmiksowane składniki, gotować mieszając do zgęstnienia kremu. Uważać, bo krem łatwo może nam się przypalić.
7. Gorącym kremem napełniać rurki, należy robić to szybko ponieważ krem szybko gęstnieje.
8. Napełnione rurki oprószyć pudrem i odstawić do zastygnięcia kremu.
9. Po tym czasie rurki są gotowe do podania.
Rurki z kremem z soku owocowego.
Rurki z kremem cappuccino i czekoladą
Rurki z kremem jagodowo - śmietankowym
Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu