Strogonow - pyszny przepis

Strogonow - pyszny przepis

Ocena: ★

485 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Ten przepis na strogonowa ukradłam mojej znajomej. Przygotowuje strogonow zawsze gdy zaprasza dużo gości. Mimo, że nie jestem wielką fanką mięsa, będąc u niej z wizytą zajadałam się tym pysznym strogonowem. Pyszny strogonow - serdecznie go polecam.

Składniki:

  • 1 kg udźca wołowego
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 250 ml bulionu warzywnego 
  • 3 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 200 ml gęstej śmietany 22-proc.
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Smaczny strogonow- przepis na boeuf strogonow krok po kroku:

  1. Posiekaną cebulę i pokrojone na średniej grubości plastry pieczarki podsmażamy na patelni na maśle.
  2. Ogórki obieramy i kroimy w podłużne kostki, paprykę czyścimy z usuwamy z niej nasienie i kroimy w paski.
  3. Dokładnie myjemy mięso następnie osuszamy i kroimy w cienkie paseczki lub w kostkę.
  4. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy na nią mięso, dodajemy podsmażoną cebulę i pieczarki oraz paprykę i ogórki.
  5. Dolewamy bulion. Jeśli nie będzie przykrywał mięsa możemy uzupełnić niewielką ilością wody.
  6. Dodajemy musztardę, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  7. Całość gotujemy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem.
  8. W tym czasie przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami sosu z duszenia, mieszamy i wlewamy do garnka. Jeśli chcemy aby sos był bardziej gęsty możemy przygotować go z niewielką ilością mąki.
  9. Strogonow można podać z ryżem lub pieczywem.

Smacznego!

Autor: Ola

Polecamy nasze przepisy