Moje najlepsze tiramisu

Moje najlepsze tiramisu

Ocena: ★

33 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Przepisów na tiramisu wiele, każdy niby inny, a jakże podobny do siebie. Skutek jednak zawsze ten sam w postaci pysznego zimnego deseru z nutą alkoholu, jakim jest tiramisu. Polecam go zwłaszcza paniom na ploteczkowe popołudnia. Tiramisu i dobra kawa, np. latte to połączenie doskonałe.

Składniki:

  • 1 serek mascarpone (25 dag)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki amaretto
  • 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy
  • paczka podłużnych biszkoptów
  • kakao

Sposób przygotowania:

Przepis na tiramisu, jak zrobić:

  1. W pierwszej kolejności łączymy wystudzoną mocną kawę z likierem żeby się dobrze przegryzły.
  2. Następnie w miseczce miksujemy żółtka z cukrem i serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej i gładkiej masy kremowej.
  3. Przygotowujemy odpowiednie naczynie. Najlepsza będzie prostokątna, szklana salaterka wysoka na ok. 10cm.
  4. Na dno salaterki wykładamy dobrze nasączone w mieszance kawowo- amarettowej biszkopty. Pokrywamy je warstwą serka mascarpone. Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i również drugą warstwę serka. Wszystko posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki.
  5. Po upływie godziny tiramisu można już podawać. Najlepsze jest po 2-3 godzinach, a jeszcze lepsze po całej nocy w lodówce.

Polecam i smacznego!

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy