Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.

print Drukuj
Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Taki torcik możemy upiec na różne okazje: imieniny, urodziny, czy poprostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Delikatne biszkopty przełożone pyszną masą budyniowo-brzoskwiniową. Polecam.

składniki
  • Biszkopt makowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki suchego zmielonego maku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kokosowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kakaowy:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowo-brzoskwiniowa:
  • 3 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki mleka
  • około 5 łyżek cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • Dodatkowo:
  • kilka łyżek wiórek kokosowych
  • 5 dag mlecznej czekolady
sposób przygotowania

1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i dokładnie ubić, dodac żółtka i jeszcze chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, mak i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Upieczony biszkopt dokładnie wystudzić.

3. W ten sam sposób upiec biszkopt kakowy i kokosowy. Również dokładnie wystudzić.

4. Przygotować masę: w połowie mleka rozmieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie dokładnie wystudzić.

5. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, następnie dodać po łyżce budyniu i dokładnie utrzeć.

6. 3-4 łyżki masy odłożyć do posmarowania tortu.

7. Brzoskwinie dokładnie osączyć z syropu i pokroić w kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

8. Krążki biszkoptowe przełożyć masą. Odłożoną masą posmarować wierzch i boki tortu.

9. Wiórkami kokosowymi obtoczyć boki tortu.

10. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nią wierzch tortu.

11. Tort odstawić do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!