Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.

print Drukuj
Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Taki torcik możemy upiec na różne okazje: imieniny, urodziny, czy poprostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Delikatne biszkopty przełożone pyszną masą budyniowo-brzoskwiniową. Polecam.

składniki
  • Biszkopt makowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki suchego zmielonego maku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kokosowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kakaowy:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowo-brzoskwiniowa:
  • 3 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki mleka
  • około 5 łyżek cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • Dodatkowo:
  • kilka łyżek wiórek kokosowych
  • 5 dag mlecznej czekolady
sposób przygotowania

1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i dokładnie ubić, dodac żółtka i jeszcze chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, mak i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Upieczony biszkopt dokładnie wystudzić.

3. W ten sam sposób upiec biszkopt kakowy i kokosowy. Również dokładnie wystudzić.

4. Przygotować masę: w połowie mleka rozmieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie dokładnie wystudzić.

5. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, następnie dodać po łyżce budyniu i dokładnie utrzeć.

6. 3-4 łyżki masy odłożyć do posmarowania tortu.

7. Brzoskwinie dokładnie osączyć z syropu i pokroić w kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

8. Krążki biszkoptowe przełożyć masą. Odłożoną masą posmarować wierzch i boki tortu.

9. Wiórkami kokosowymi obtoczyć boki tortu.

10. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nią wierzch tortu.

11. Tort odstawić do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!