Taki torcik możemy upiec na różne okazje: imieniny, urodziny, czy poprostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Delikatne biszkopty przełożone pyszną masą budyniowo-brzoskwiniową. Polecam.
1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i dokładnie ubić, dodac żółtka i jeszcze chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, mak i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Upieczony biszkopt dokładnie wystudzić.
3. W ten sam sposób upiec biszkopt kakowy i kokosowy. Również dokładnie wystudzić.
4. Przygotować masę: w połowie mleka rozmieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie dokładnie wystudzić.
5. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, następnie dodać po łyżce budyniu i dokładnie utrzeć.
6. 3-4 łyżki masy odłożyć do posmarowania tortu.
7. Brzoskwinie dokładnie osączyć z syropu i pokroić w kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
8. Krążki biszkoptowe przełożyć masą. Odłożoną masą posmarować wierzch i boki tortu.
9. Wiórkami kokosowymi obtoczyć boki tortu.
10. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nią wierzch tortu.
11. Tort odstawić do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc.
Tort biszkoptowy z krem budyniowym i ananasem.
Ciasto biszkoptowe z pomarańczami
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu