Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Taki torcik możemy upiec na różne okazje: imieniny, urodziny, czy poprostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Delikatne biszkopty przełożone pyszną masą budyniowo-brzoskwiniową. Polecam.
Składniki:
- Biszkopt makowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki suchego zmielonego maku
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt kokosowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 3 łyżki mąki tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt kakaowy:
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa budyniowo-brzoskwiniowa:
- 3 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
- 2 szklanki mleka
- około 5 łyżek cukru pudru
- 25 dag masła lub margaryny
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- Dodatkowo:
- kilka łyżek wiórek kokosowych
- 5 dag mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i dokładnie ubić, dodac żółtka i jeszcze chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, mak i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Upieczony biszkopt dokładnie wystudzić.
3. W ten sam sposób upiec biszkopt kakowy i kokosowy. Również dokładnie wystudzić.
4. Przygotować masę: w połowie mleka rozmieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie dokładnie wystudzić.
5. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, następnie dodać po łyżce budyniu i dokładnie utrzeć.
6. 3-4 łyżki masy odłożyć do posmarowania tortu.
7. Brzoskwinie dokładnie osączyć z syropu i pokroić w kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
8. Krążki biszkoptowe przełożyć masą. Odłożoną masą posmarować wierzch i boki tortu.
9. Wiórkami kokosowymi obtoczyć boki tortu.
10. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nią wierzch tortu.
11. Tort odstawić do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami
Ten śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami jest pyszny i lekki. Możecie nim zaskoczyć gości ale także dzieci...Torcik z wafelkami do lodów
Lekki torcik z bitą śmietaną i malinami. Przedstawiam idealny na przyjęcie urodzinowe dla dzieci torcik z wafelkami do l...Lekki torcik z truskawkami
Ten torcik z truskawkami jest bardzo lekki i bardzo pyszny. Jeśli nie znajdziecie już nigdzie świeżych truskawek - zastą...Torcik BARCA
torcik piłkarskiTort karabin
Tort nie jest trudny w wykonaniu, ale najpierw trzeba sobie przygotować wzór karabinu na papierze - szablon.Zobacz więcej przepisów na: