Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Zakwas na żurek

print Drukuj
Zakwas na żurek

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
4.7

8 ocen

Ciężko sobie wyobrazić przepisy na Wielkanoc bez żurku. A jak żurek to najlepiej własnoręcznie robiony, dlatego też warto pokusić się i wykorzystać własnoręcznie przygotowany zakwas na żurek, szczególnie, że przepis na zakwas na żurek jest naprawdę prosty.

składniki
  • 10 dkg mąki żytniej najlepiej razowej
  • 1/2 litra przegotowanej, ciepłej wody
sposób przygotowania

Przepis na zakwas na żurek ze starej książki kucharskiej:

  1. W kamiennym garnku lub szklanym słoju mieszamy makę z wodą. Najlepszym narzędziem do tego będzie drawniana łyżka.
  2. Garnek lub szklany słój przykrywamy lnianą szmatka najlepiej, jak nie mamy to wystarczy gaza. Nie można dokładnie zakręcić, bo żeby powstał zakwas musi być powietrze. Pamiętajmy o dobrym wyparzeniu naczynia przed całą procedurą.
  3. Garnek lub słoj stawiamy w ciepłym miejscu i co jakiś czas mieszamy. Gdy żur ukisnie powinien mieć kwaskowaty smak i przyjemny zapach. Z reguły powinno to trwac od 3 do 5 dni w zależności w jak ciepłym miejscu naczynie stoi.
  4. Do zakwasu można dodac czosnek lub przyprawy, ale żeby otrzymać czysty zakwas na  żurek  wystarczy mąka i woda. Przyprawić można żurek :)

Pysznego żurku!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!