Żurek cioci Basi

Żurek cioci Basi

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Żurek wg mojego przepisu to coś niepowtarzalnego dla każdego podniebienia. Zachęcam was, przygotujcie go na Wielkanoc dla swoich rodzin. Domownicy będą szczęśliwi. A jeśli żurek podacie np. w gotowych małych chlebkach to już kwintesencja nie tylko dla smaku, ale i dla oka. Życzę sukcesu kulinarnego.

Składniki:

  • żurek w butelce
  • żurek w torebce (Winiary - 2 torebki)
  • 2 laski kiełbasy wiejskiej
  • 40 dag wędzonego boczku
  • kostka schabowa
  • kawałek żeberka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • upieczona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

To przepis na żurek, który wykorzystuje co roku i można na pewno powiedzieć, ze jest sprawdzony!

  1. Zagotowujemy bulion i dodajemy żeberko, kostkę schabową, kiełbasę pokrojoną w plasterki i przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty oraz cebulę pieczoną i czosnek.
  2. Gotujemy wywar ok. 30 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy: pokrojone w kostkę jarzyny i ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut.
  4. Na koniec jeszcze pół butelki żurku, żurek w torebkach (wykonany wg przepisu na opakowaniu), majeranek, 15 minut na gazie i gotowe.
  5. Żurek spożywamy na talerzach lub w naszych chlebkach i żeby był lepszy efekt do każdego dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka i posypujemy świeżo pokrojonym koperkiem.

 

Smacznego żurku! :)

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy