Pysznej babki Wielkanocnej nie może zabraknąć na świątecznym stole. Polecam pyszną i lekko piaskową babkę.
Ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
4 jajka
20 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowe składniki:
cukier puder do posypania babki
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
1. Masło lub margarynę przełożyć do garnka i roztopić, lekko przestudzić.
2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i masło lub margarynę, dokładnie wymieszać.
3. Foremkę na babkę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie przełożyć ciasto.
4. Babkę piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona.
5. Babkę wystudzić i wyjąć z formy, oprószyć cukrem pudrem i pokroić.
6. Babka jest gotowa do podania. Smacznego.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu