3. Wypłukane mięso wkładam do garnka, zalewam zimną wodą (mięso ma być w całości przykryte), gotuję i zdejmuję szum.
5. Obrane marchewki, pietruszkę i seler wrzucam do mięsnego wywaru wraz z przypaloną cebulą.
6. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, trochę soli, wywar z fasoli i gotuję na wolnym ogniu przez 1-1,5 h pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości żeberek.
7. Do osobnego garnka z wrzącą wodą wrzucam umyte buraki i gotuję przez ok. 40 min do miękkości. Obieram i kroję w cienkie słupki.
8. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
9. Kiedy żeberka będą już miękkie dodaję ziemniaki i gotuję przez 10 min.
10. Po tym czasie dodaję kapustę i gotuję przez 5 min.
11. Wyjmuję żeberka, usuwam kości i kroję mięso w kostkę.
12. Do zupy wrzucam buraki, dodaję sok z cytryny, doprawiam solą do smaku i mieszam.
13. Ostrożnie wlewam śmietanę, wcześniej dodając do niej kilka łyżek barszczu, wsypuję koperek, mieszam i posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
14. Marchewkę kroję w plasterki lub ucieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do zupy razem z mięsem.
15. Podaję z jajkiem na twardo.
Barszcz ukraiński z jajkiem według przepisu mojej babci to nie jest może zupa ekspresowa, ale uwierzcie, że jest jest to danie pięciogwiazdkowe:) Taki barszcz ukraiński jest tak smaczny, że latem gotuję go z drobną wariacją: fasolę zastępuję bobem. Gorąco polecam!
Drukuj Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych zup w naszej kuchni. Uwielbiamy go wszyscy.
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński - przepis na popularną, sycącą i zdrową zupę z fasolą, buraczkami i młodą kapustą. Polecam sprawdzony przepis bo naprawdę warto :)
Wegetariański barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński to zupa o dużej wartości odżywczej. Często jest gotowany na mięsie, przez co odmawiają go sobie wegetarianie. Proponuję więc przepis na wegetariański barszcz ukraiński - pełen warzyw, syty i bardzo smaczny.
Barszcz ukraiński zabielany
Barszcz ukraiński to taka potrawa, która z powodzeniem może zastąpić cały obiad. U mnie w domu je się barszcz ukraiński zabielany, czyli z dodatkiem śmietany. Oczywiście ilość śmietany dodanej do barszczu ukraińskiego zależy od upodobań, ale dla mnie to właśnie taki barszcz ukraiński jest najlepszy. Może dlatego, że jest jednym z moich smaków dzieciństwa!
Pulpety
Pulpety z indyka (tak samo jak inne pulpety z chudego mięsa) mogą być dość suche i twarde, dlatego polecam podawać je z pysznym sosem... Tym razem do pulpetów z indyka przygotowałam pyszny sos porowo-koperkowy. Pyszne i zdrowe obiadowe danie uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Polecam!
Zupa z białych warzyw
W chłodne dni polecam przygotować tę pyszną i bardzo pożywną zupę. Przyprawy nadają jej aromatu i pysznie rozgrzewają. Zupa krem to moja ulubiona zupa.
golonka
Jak zrobić golonkę? A może tak? Oto pyszna chrupiąca golonka, która dzięki marynacie z miodu i musztardy z dodatkiem słodkiej marchewki smakuje naprawdę wspaniale. Polecam przepis na golonkę!
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję!
Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy!
Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×