Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Barszcz ukraiński z jajkiem

print Drukuj
Barszcz ukraiński z jajkiem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.7

7 ocen

Pyszny barszcz ukraiński z fasolą, kapustą to zupa, której nauczyła mnie moja babcia. Jest bardzo smaczna. Sekretem dobrego barszczu ukraińskiego jest wywar na delikatnym mięsie. Mój barszcz ukraiński z jajkiem gotuję najczęściej na indyku lub kurczaku oraz żeberkach. Taki barszcz ukraiński jest mistrzowski!

składniki
  • biała fasola - 150 g
  • żeberka - 300 g
  • skrzydło z indyka (ok. 300 g) - 1 szt.
  • buraki - 4 średnie
  • ziemniaki - 4 średnie
  • poszatkowana biała kapusta - 150 g
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • seler - 1 mały
  • cebula przyrumieniona na palniku - 1 mała
  • liść laurowy - 1 szt.
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • sól morska do smaku
  • sok z cytryny 1-2 łyżki
  • śmietana kremówka 2-3 łyżki
  • posiekany koperek 2 łyżki
  • pieprz
  • jajko ugotowane na twardo - (1 jajko / os.)
sposób przygotowania

A oto jak robię barszcz ukraiński z jajkiem:

1.     Fasolę przepłukuję, zalewam wodą i odstawiam na całą noc.

2.     Na drugi dzień gotuję do miękkości i odcedzam zostawiając szklankę wody.
3.     Wypłukane mięso wkładam do garnka, zalewam zimną wodą (mięso ma być w całości przykryte), gotuję i zdejmuję szum.
5.     Obrane marchewki, pietruszkę i seler wrzucam do mięsnego wywaru wraz z przypaloną cebulą.
6.     Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, trochę soli, wywar z fasoli i gotuję na wolnym ogniu przez 1-1,5 h pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości żeberek.
7.     Do osobnego garnka z wrzącą wodą wrzucam umyte buraki i gotuję przez ok. 40 min do miękkości. Obieram i kroję w cienkie słupki.
8.     Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
9.     Kiedy żeberka będą już miękkie dodaję ziemniaki i gotuję przez 10 min.
10.  Po tym czasie dodaję kapustę i gotuję przez 5 min.
11.  Wyjmuję żeberka, usuwam kości i kroję mięso w kostkę.
12.  Do zupy wrzucam buraki, dodaję sok z cytryny, doprawiam solą do smaku i mieszam.
13.  Ostrożnie wlewam śmietanę, wcześniej dodając do niej kilka łyżek barszczu, wsypuję koperek, mieszam i posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
14.  Marchewkę kroję w plasterki lub ucieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do zupy razem z mięsem.
15.  Podaję z jajkiem na twardo.

Barszcz ukraiński z jajkiem według przepisu mojej babci to nie jest może zupa ekspresowa, ale uwierzcie, że jest jest to danie pięciogwiazdkowe:) Taki barszcz ukraiński jest tak smaczny, że latem gotuję go z drobną wariacją: fasolę zastępuję bobem. Gorąco polecam!

Ocena:
3.7
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!