Barszcz ukraiński z jajkiem

Barszcz ukraiński z jajkiem

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pyszny barszcz ukraiński z fasolą, kapustą to zupa, której nauczyła mnie moja babcia. Jest bardzo smaczna. Sekretem dobrego barszczu ukraińskiego jest wywar na delikatnym mięsie. Mój barszcz ukraiński z jajkiem gotuję najczęściej na indyku lub kurczaku oraz żeberkach. Taki barszcz ukraiński jest mistrzowski!

Składniki:

  • biała fasola - 150 g
  • żeberka - 300 g
  • skrzydło z indyka (ok. 300 g) - 1 szt.
  • buraki - 4 średnie
  • ziemniaki - 4 średnie
  • poszatkowana biała kapusta - 150 g
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • seler - 1 mały
  • cebula przyrumieniona na palniku - 1 mała
  • liść laurowy - 1 szt.
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • sól morska do smaku
  • sok z cytryny 1-2 łyżki
  • śmietana kremówka 2-3 łyżki
  • posiekany koperek 2 łyżki
  • pieprz
  • jajko ugotowane na twardo - (1 jajko / os.)

Sposób przygotowania:

A oto jak robię barszcz ukraiński z jajkiem:

1.     Fasolę przepłukuję, zalewam wodą i odstawiam na całą noc.

2.     Na drugi dzień gotuję do miękkości i odcedzam zostawiając szklankę wody.
3.     Wypłukane mięso wkładam do garnka, zalewam zimną wodą (mięso ma być w całości przykryte), gotuję i zdejmuję szum.
5.     Obrane marchewki, pietruszkę i seler wrzucam do mięsnego wywaru wraz z przypaloną cebulą.
6.     Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, trochę soli, wywar z fasoli i gotuję na wolnym ogniu przez 1-1,5 h pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości żeberek.
7.     Do osobnego garnka z wrzącą wodą wrzucam umyte buraki i gotuję przez ok. 40 min do miękkości. Obieram i kroję w cienkie słupki.
8.     Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
9.     Kiedy żeberka będą już miękkie dodaję ziemniaki i gotuję przez 10 min.
10.  Po tym czasie dodaję kapustę i gotuję przez 5 min.
11.  Wyjmuję żeberka, usuwam kości i kroję mięso w kostkę.
12.  Do zupy wrzucam buraki, dodaję sok z cytryny, doprawiam solą do smaku i mieszam.
13.  Ostrożnie wlewam śmietanę, wcześniej dodając do niej kilka łyżek barszczu, wsypuję koperek, mieszam i posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
14.  Marchewkę kroję w plasterki lub ucieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do zupy razem z mięsem.
15.  Podaję z jajkiem na twardo.

Barszcz ukraiński z jajkiem według przepisu mojej babci to nie jest może zupa ekspresowa, ale uwierzcie, że jest jest to danie pięciogwiazdkowe:) Taki barszcz ukraiński jest tak smaczny, że latem gotuję go z drobną wariacją: fasolę zastępuję bobem. Gorąco polecam!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy