Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Pieczony boczek zawijany

print Drukuj
Pieczony boczek zawijany

Fotolia.com

Ocena:
4.1

18 ocen

Własnoręcznie przygotowany pieczony boczek daję gwarancję wędliny pozbawionej szkodliwej chemii i konserwantów. Wystarczy dobrej jakości boczek i podstawowe przyprawy. U mnie w domu króluje pieczony boczek zawijany - soczysty i świetny na kanapkę!  

składniki
  • boczek surowy bez skóry - 1 kg
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ostra musztarda - 2 łyżki
  • czosnek - 6 ząbków
  • cebule - 3 szt.
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele angielskie - 4 szt.
  • rozmaryn - 2 gałązki
  • tymianek - 3 gałązki
  • smalec - 2 łyżki
  • oliwa - 3 łyżki
sposób przygotowania

Jak robię pieczony boczek zawijany?

  1. Mięso myję, osuszam i nacieram czosnkiem.
  2. Posypuję solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką.
  3. Mięso z jednej strony nacieram musztardą.
  4. Przygotowany boczek zwijam, obwiązuję ciasno sznurkiem i odstawiam na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc, aby mięso się zamarynowało.
  5. Przygotowany rulon mięsa obtaczam w oliwie i układam w naczyniu żaroodpornym.  
  6. Na spód wkładam 2 łyżki smalcu, układam pokrojoną cebulę, czosnek, zioła, liść laurowy, ziele angielskie.
  7. Nagrzewam piekarnik do 160 stopni i wkładam nasz boczek.
  8. Po 30 minutach temperaturę zmniejszam do 130 stopni.
  9. Co jakiś czas mięso obracam i polewam sosem, który powstaje podczas pieczenia.

Boczek zawijany pieczemy ok. 2,5 godziny, w zależności od grubości mięsa. Możemy ukroić mały brzeg, żeby sprawdzić czy jest już gotowy. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!