Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Pieczony boczek zawijany

print Drukuj
Pieczony boczek zawijany

Fotolia.com

Ocena:
4.1

18 ocen

Własnoręcznie przygotowany pieczony boczek daję gwarancję wędliny pozbawionej szkodliwej chemii i konserwantów. Wystarczy dobrej jakości boczek i podstawowe przyprawy. U mnie w domu króluje pieczony boczek zawijany - soczysty i świetny na kanapkę!  

składniki
  • boczek surowy bez skóry - 1 kg
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ostra musztarda - 2 łyżki
  • czosnek - 6 ząbków
  • cebule - 3 szt.
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele angielskie - 4 szt.
  • rozmaryn - 2 gałązki
  • tymianek - 3 gałązki
  • smalec - 2 łyżki
  • oliwa - 3 łyżki
sposób przygotowania

Jak robię pieczony boczek zawijany?

  1. Mięso myję, osuszam i nacieram czosnkiem.
  2. Posypuję solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką.
  3. Mięso z jednej strony nacieram musztardą.
  4. Przygotowany boczek zwijam, obwiązuję ciasno sznurkiem i odstawiam na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc, aby mięso się zamarynowało.
  5. Przygotowany rulon mięsa obtaczam w oliwie i układam w naczyniu żaroodpornym.  
  6. Na spód wkładam 2 łyżki smalcu, układam pokrojoną cebulę, czosnek, zioła, liść laurowy, ziele angielskie.
  7. Nagrzewam piekarnik do 160 stopni i wkładam nasz boczek.
  8. Po 30 minutach temperaturę zmniejszam do 130 stopni.
  9. Co jakiś czas mięso obracam i polewam sosem, który powstaje podczas pieczenia.

Boczek zawijany pieczemy ok. 2,5 godziny, w zależności od grubości mięsa. Możemy ukroić mały brzeg, żeby sprawdzić czy jest już gotowy. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!