Bogracz z kluseczkami

Bogracz z kluseczkami

Ocena: ★

171 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Oto przepis na najlepszy bogracz z kluseczkami, jaki znam. Znany w rodzinie od wielu lat, za każdym razem, gdy bogracz w te wersji stoi na stole wzbudza zachwyt domowników :) Bogracz z kluseczkami - niebo w gębie, każdemu polecam! Nawet dzieciom zasmakuje. Mój skarbuś aż zajada się moim bograczem z kluseczkami.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa na gulasz, ja używam wieprzowinki, karkówki zwykle lub łopatki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • duża cebula, ewentualnie 2 małe cebule
  • 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu, jak ktoś się brzydzi chemii, to niech robi własną mieszankę :)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól
  • składniki na kluseczki:
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • ok. 5- 6 ziemniaków (zależy od wielkości)

Sposób przygotowania:

Bogracz można podawać z pieczywem, można z kluseczkami. Ja osobiście wolę z kluskami, ale co kto woli.

  1. Przygotowanie mięsa: pokroić w kostkę, w dużym garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso.
  2. Posiekać cebulę i dorzucić do mięsa - zeszklić cebulę.
  3. Wsypać przyprawę do gulaszu, 2 łyżeczki oraz również 2 łyżki przecieru pomidorowego, pomieszać całość.
  4. Dolać gorącej wody, żeby przykryła mięso i całość smażyć dalej, ok. 5- 7 minut.
  5. Pokroić w kostkę paprykę i dodać.
  6. Całość gotować aż mięso będzie miękkie, zwykle godzinę, półtorej, w zależności od mięsa.
  7. Posolić do smaku.
  8. Można zagęścić mąką, gdy bogracz jest zbyt wodnisty - dwie łyżeczki mąki rozpuścić w wodzie, dolać, zagotować całość.
  9. Kluseczki do bogracza: 
    ugotować ziemniaki, rozgnieść, czekać aż wystygną. 
    podzielić na 4 części, zamiast jednej części dodać mąki ziemniaczanej, jajko, całość wymieszać i zagnieść aż będzie gładkie ciasto.
    uformować okrągłe małe kluski, wrzucać do wrzącej, osolonej wody, po wypłynięciu gotować 1 - 2 minuty.
  10. Po wyjęciu kluseczki wrzucamy do bogracza.

Bogracz z kluseczkami gotowy.

Smacznego!

Autor: Kuchareczka

Polecamy nasze przepisy