Bogracz z kluseczkami
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
171 Ocen
Ilość porcji: 6
Oto przepis na najlepszy bogracz z kluseczkami, jaki znam. Znany w rodzinie od wielu lat, za każdym razem, gdy bogracz w te wersji stoi na stole wzbudza zachwyt domowników :) Bogracz z kluseczkami - niebo w gębie, każdemu polecam! Nawet dzieciom zasmakuje. Mój skarbuś aż zajada się moim bograczem z kluseczkami.
Składniki:
- pół kilograma mięsa na gulasz, ja używam wieprzowinki, karkówki zwykle lub łopatki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- duża cebula, ewentualnie 2 małe cebule
- 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu, jak ktoś się brzydzi chemii, to niech robi własną mieszankę :)
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżeczki mąki
- sól
- składniki na kluseczki:
- 1 jajko
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- ok. 5- 6 ziemniaków (zależy od wielkości)
Sposób przygotowania:
Bogracz można podawać z pieczywem, można z kluseczkami. Ja osobiście wolę z kluskami, ale co kto woli.
- Przygotowanie mięsa: pokroić w kostkę, w dużym garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso.
- Posiekać cebulę i dorzucić do mięsa - zeszklić cebulę.
- Wsypać przyprawę do gulaszu, 2 łyżeczki oraz również 2 łyżki przecieru pomidorowego, pomieszać całość.
- Dolać gorącej wody, żeby przykryła mięso i całość smażyć dalej, ok. 5- 7 minut.
- Pokroić w kostkę paprykę i dodać.
- Całość gotować aż mięso będzie miękkie, zwykle godzinę, półtorej, w zależności od mięsa.
- Posolić do smaku.
- Można zagęścić mąką, gdy bogracz jest zbyt wodnisty - dwie łyżeczki mąki rozpuścić w wodzie, dolać, zagotować całość.
- Kluseczki do bogracza:
ugotować ziemniaki, rozgnieść, czekać aż wystygną.
podzielić na 4 części, zamiast jednej części dodać mąki ziemniaczanej, jajko, całość wymieszać i zagnieść aż będzie gładkie ciasto.
uformować okrągłe małe kluski, wrzucać do wrzącej, osolonej wody, po wypłynięciu gotować 1 - 2 minuty. - Po wyjęciu kluseczki wrzucamy do bogracza.
Bogracz z kluseczkami gotowy.
Smacznego!
Autor: Kuchareczka
Polecamy również
Ulubiony przepis na bogracz
Oto mój ulubiony przepis na bogracz, danie prosto z węgierskiej puszty. Nazwa bogracz wywodzi się z węgierskiej n...Węgierski bogracz
Przepis na bogracz - pyszna węgierska potrawa, bardzo popularne danie na polskich weselach. Bogracz ma konsystencję zupy...Najlepszy przepis na bogracz
Oto sprawdzony, najlepszy przepis na bogracz z kluseczkami, wykorzystany wielokrotnie na wielu weselach, choć oczywiście...Przepis na bogracz
Bogracz -węgierskie danie popisowe - przepyszne danie gulaszowe, zwykle gotowane w żeliwnym kociołku, stąd nazwa bogracz...Bogracz według Makłowicza
Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - sm...Zobacz więcej przepisów na: