Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Węgierski bogracz

print Drukuj
Węgierski bogracz

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.3

106 ocen

Przepis na bogracz - pyszna węgierska potrawa, bardzo popularne danie na polskich weselach. Bogracz ma konsystencję zupy gulaszowej i podczas przygotowywania trzeba o tym pamiętać, żeby nie rozwodnić tej pysznej potrawy, jaką jest bogracz. Gdy już nam wyjdzie to niebo w gębie, nasi baratankowie z Węgier mają nosa do jedzenia. 

A więc do dzieła, oto przepis na bogracz.

składniki
  • mięso gulaszowe najlepiej ok. pół kilo
  • przecier pomidorowy
  • dwie cebule
  • 2 papryki czerwone
  • czosnek ok. 3 ząbków
  • pomidor, jeden, najlepiej jak największy
  • kawałek selera, marchewka, pietruszka ( nie natka tylko korzeń!)
  • dwie łyżki stołowe smalcu
  • papryczka chili, ewentualnie mielona ostra papryka
  • przyprawy:
  • kminek, sól, pieprz, liść laurowy, 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
sposób przygotowania

Oto bogracz, najpopularniejsza potrawa na polskich weselach:

  1. Kroimy cebulę, czosnek, dusimy na smalcu, aż się zarumienią. Kroimy mięso na kawałki (kostka) i dorzucamy razem z kminkiem. Całość dusimy, aż mięso zmięknie. Dorzucamy pomidora oraz przecier pomidorowy.
  2. Dokładamy następnie pokrojone wcześniej w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Przyprawiamy przyprawami. Przykrywamy i dusimy, można dodać wody, tylko trzeba pamiętać, żeby potrawy nie rozwodnić. Bogracz jest gęstą potrawą.
  3. Gdy cebula będzie prawie że rozpuszczona - dokładamy paprykę, którą wcześniej kroimy w kostkę. Znowu całość dusimy pod przykryciem, aż wszystko nabierze jednolitej, pysznej i gęstej konsystencji.

Bogracz podajemy najczęściej z pieczywem.
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!