Caldo verde - zielona zupa

Caldo verde - zielona zupa

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Caldo verde, portugalska zupa przywieziona z urlopu, bardzo smaczna, więc postanowiłam zrobić caldo verde w domu. Przepis nie jest trudny, składniki powszechnie dostępne, więc warto trochę Portugalii do Polski przywieźć. Oto przepis na portugalskie caldo verde.

Składniki:

  • ziemniaki - 1/2 kg
  • kapusta włoska - 1/2 kg
  • chorizo - 25 dag
  • bulion warzywny - 6 szklanek
  • czosnek - 4 małe ząbki
  • marchewka - 2 szt.
  • oliwa z oliwek - kilka kropel
  • sól
  • pieprz
  • kolendra do posiekania

Sposób przygotowania:

Jak przygotowac caldo verde w kilku krokach:

  1. Przygotowujemy bulion warzywny, można z kostki, jak ktoś używa, można samemu ugotować.
  2. Obieramy czosnek, siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Do bulionu dodajemy ziemnikai oraz czosnek i gotujemy, aż będą miękkie, tak około 30 minut.
  4. W tym czasie płuczemy kapustę, siekamy a następnie musimy ją sparzyć. Do tego kroimy w kostkę umytą marchewkę.
  5. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjmujemy je z bulionu i rozgniatamy.
  6. Wrzucamy do bulionu kapuste, ziemniaki, marchewkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo.
  7. Gotujemy zupę około 12 minut, a w tzw. międzyczasie siekamy kolendrę, którą razem z solą i pieprzem dodajemy do naszej caldo verde. Pod koniec gotowania dodajemy kilka kropel oliwy.

Caldo verde zwykle podaję z pieczywem.

Smacznego!

Autor: Magda

Polecamy nasze przepisy