Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Wołowe kostki rosołowe

print Drukuj
Wołowe kostki rosołowe

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 60
Ocena:
4.5

6 ocen

Domowej roboty wołowe kostki rosołowe wzmacniają smak zupy nie zawierając w swoim składzie żadnych syntetycznych wzmacniaczy smaku. Równocześnie należy pamiętać że wołowe kostki rosołowe zawierają sporą ilość soli, a zatem i sodu, który należy ograniczać w naszych jadłospisach. Zastosowana w wołowych kostkach rosołowych sól morska zawiera jednak mniej sodu, niż sól kuchenna stosowana w kupnych kostkach rosołowych.

składniki
  • Mięso wołowe 350g
  • Mięso z podudzi kurczaka 350g
  • Marchew ok. 200g
  • Seler ok. 100g
  • Pietruszka (korze) ok. 100g
  • Cebula 1 sztuka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Sól morska 200g
  • Woda/ wino białe 150g
  • Liście laurowe 3 sztuki
  • Ziele angielskie 5 ziaren
  • Kolendra 10 ziaren
  • Pieprz czarny 10 ziaren
  • Lubczyk świeży garść  
  • Natka pietruszki pęczek
sposób przygotowania

A teraz  przepis na domowe i zdrowe wołowe kostki rosołowe:

 

  1. Mięso umyć i oczyścić następnie surowe dwukrotnie zmielić w maszynce.
  2. Cebulę pokroić w plastry i opalić nad płomieniem lub przypalić na suchej patelni.
  3. Warzywa zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić malakserem.
  4. Liście laurowe, ziele, kolendrę i czarny pieprz utłuc w moździerzu lub zmielić malakserem na pył.
  5. Wszystkie składniki, przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą lub winem.
  6. Zagotować pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i gotować pilnując żeby nie przypalić przez ok. 40 -50 minut
  7. Zmiksować całość blenderem i przechodzimy do formowania kostek (można również pominąć formowanie i krojenie kostek i przechowywać pastę w słoiczku)
  8. Połowę pasty należy umieścić na kawałku papieru do pieczenia, a następnie uformować długi rulon.
  9. Ciasno zawinąć w papier, spłaszczając boki. Z pozostałą pastą należy zrobić to samo.
  10. Odłożyć do lodówki do stężenia. Kiedy pasta stężeje, odwinąć, pokroić w kostki  o grubości ok. 1 cm.
  11. Każdą kostkę zawinąć w osobny kawałek papieru

w ten sposób zrobione kostki zawsze będą bardziej miękkie od "kupnych", Przechowywać w lodówce. 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić kluski na parze
Gwiazdka

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   przepis na pampuchy czyli kluski na parze!
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!