Wołowe kostki rosołowe
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
6 Ocen
Ilość porcji: 60
Domowej roboty wołowe kostki rosołowe wzmacniają smak zupy nie zawierając w swoim składzie żadnych syntetycznych wzmacniaczy smaku. Równocześnie należy pamiętać że wołowe kostki rosołowe zawierają sporą ilość soli, a zatem i sodu, który należy ograniczać w naszych jadłospisach. Zastosowana w wołowych kostkach rosołowych sól morska zawiera jednak mniej sodu, niż sól kuchenna stosowana w kupnych kostkach rosołowych.
Składniki:
- Mięso wołowe 350g
- Mięso z podudzi kurczaka 350g
- Marchew ok. 200g
- Seler ok. 100g
- Pietruszka (korze) ok. 100g
- Cebula 1 sztuka
- Czosnek 3 ząbki
- Sól morska 200g
- Woda/ wino białe 150g
- Liście laurowe 3 sztuki
- Ziele angielskie 5 ziaren
- Kolendra 10 ziaren
- Pieprz czarny 10 ziaren
- Lubczyk świeży garść
- Natka pietruszki pęczek
Sposób przygotowania:
A teraz przepis na domowe i zdrowe wołowe kostki rosołowe:
- Mięso umyć i oczyścić następnie surowe dwukrotnie zmielić w maszynce.
- Cebulę pokroić w plastry i opalić nad płomieniem lub przypalić na suchej patelni.
- Warzywa zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić malakserem.
- Liście laurowe, ziele, kolendrę i czarny pieprz utłuc w moździerzu lub zmielić malakserem na pył.
- Wszystkie składniki, przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą lub winem.
- Zagotować pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i gotować pilnując żeby nie przypalić przez ok. 40 -50 minut
- Zmiksować całość blenderem i przechodzimy do formowania kostek (można również pominąć formowanie i krojenie kostek i przechowywać pastę w słoiczku)
- Połowę pasty należy umieścić na kawałku papieru do pieczenia, a następnie uformować długi rulon.
- Ciasno zawinąć w papier, spłaszczając boki. Z pozostałą pastą należy zrobić to samo.
- Odłożyć do lodówki do stężenia. Kiedy pasta stężeje, odwinąć, pokroić w kostki o grubości ok. 1 cm.
- Każdą kostkę zawinąć w osobny kawałek papieru
w ten sposób zrobione kostki zawsze będą bardziej miękkie od "kupnych", Przechowywać w lodówce.
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Wołowe kostki rosołowe
Domowej roboty wołowe kostki rosołowe wzmacniają smak zupy nie zawierając w swoim składzie żadnych syntetycznych wzmacni...Drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli
Drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli bez obaw mogą stosować osoby na diecie niskosodowej - przede wszystki...Warzywne kostki rosołowe
Warzywne kostki rosołowe zawierają dużo warzyw, mało soli dlatego pod względem zdrowotnym znakomicie zastępują kupne kos...Grzybowa pasta bulionowa
Grzybowa pasta bulionowa wykonana na bazie suszonych borowików, świeżych ziół i warzyw jest na pewno zdrow...Zobacz więcej przepisów na: