Wołowe kostki rosołowe
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
6 Ocen
Ilość porcji: 60
Domowej roboty wołowe kostki rosołowe wzmacniają smak zupy nie zawierając w swoim składzie żadnych syntetycznych wzmacniaczy smaku. Równocześnie należy pamiętać że wołowe kostki rosołowe zawierają sporą ilość soli, a zatem i sodu, który należy ograniczać w naszych jadłospisach. Zastosowana w wołowych kostkach rosołowych sól morska zawiera jednak mniej sodu, niż sól kuchenna stosowana w kupnych kostkach rosołowych.
Składniki:
- Mięso wołowe 350g
- Mięso z podudzi kurczaka 350g
- Marchew ok. 200g
- Seler ok. 100g
- Pietruszka (korze) ok. 100g
- Cebula 1 sztuka
- Czosnek 3 ząbki
- Sól morska 200g
- Woda/ wino białe 150g
- Liście laurowe 3 sztuki
- Ziele angielskie 5 ziaren
- Kolendra 10 ziaren
- Pieprz czarny 10 ziaren
- Lubczyk świeży garść
- Natka pietruszki pęczek
Sposób przygotowania:
A teraz przepis na domowe i zdrowe wołowe kostki rosołowe:
- Mięso umyć i oczyścić następnie surowe dwukrotnie zmielić w maszynce.
- Cebulę pokroić w plastry i opalić nad płomieniem lub przypalić na suchej patelni.
- Warzywa zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić malakserem.
- Liście laurowe, ziele, kolendrę i czarny pieprz utłuc w moździerzu lub zmielić malakserem na pył.
- Wszystkie składniki, przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą lub winem.
- Zagotować pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i gotować pilnując żeby nie przypalić przez ok. 40 -50 minut
- Zmiksować całość blenderem i przechodzimy do formowania kostek (można również pominąć formowanie i krojenie kostek i przechowywać pastę w słoiczku)
- Połowę pasty należy umieścić na kawałku papieru do pieczenia, a następnie uformować długi rulon.
- Ciasno zawinąć w papier, spłaszczając boki. Z pozostałą pastą należy zrobić to samo.
- Odłożyć do lodówki do stężenia. Kiedy pasta stężeje, odwinąć, pokroić w kostki o grubości ok. 1 cm.
- Każdą kostkę zawinąć w osobny kawałek papieru
w ten sposób zrobione kostki zawsze będą bardziej miękkie od "kupnych", Przechowywać w lodówce.
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Wołowe kostki rosołowe
Domowej roboty wołowe kostki rosołowe wzmacniają smak zupy nie zawierając w swoim składzie żadnych syntetycznych wzmacni...Warzywne kostki rosołowe
Warzywne kostki rosołowe zawierają dużo warzyw, mało soli dlatego pod względem zdrowotnym znakomicie zastępują kupne kos...Drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli
Drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli bez obaw mogą stosować osoby na diecie niskosodowej - przede wszystki...Grzybowa pasta bulionowa
Grzybowa pasta bulionowa wykonana na bazie suszonych borowików, świeżych ziół i warzyw jest na pewno zdrow...Zobacz więcej przepisów na: