· 10 dag sera żółtego
· Majeranek
· Vegeta do smaku
· 200 ml Koncentratu pomidorowego
· 4 szt. marchwi
· Koperek
· 2 Łyżki mąki pszennej
· Kapusta
· 50 dag mięsa mielonego z łopatki
· Sól
· 2 jajka
1. Główkę kapusty wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, tak żeby liście trochę zmiękły, obieramy liście.
2. Wkładamy do miski mięso, solimy.
3. Dodajemy 2 jajka.
4. Ścieramy ser na tarce o dużych oczach.
5. Obieramy marchew i również ścieramy na tarce o dużych oczach.
6. Do mięsa dodajemy ser starty i połowę startej marchwi.
7. Wsypujemy majeranek, dokładnie mieszamy.
8. Na każdy liść kapusty wykładamy masę mięsną i ciasno zawijamy w roladki.
9. Wlewamy trochę wody do brytfanki, zagotować.
10. Następnie układamy ciasno gołąbki, doprawiamy koperkiem i Vegetą, gotujemy pod przykryciem około 40 minut.
11. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy .
12. Na koniec rozrabiamy mąkę z odrobiną wody i hartujemy sos.
13. Gołąbki gotowe.
14. Smacznego.
Dolmadakia czyli gołąbki z liści winogron
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu