Zielony hummus

Zielony hummus

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Do przygotowania zielonego hummusu używam jarmużu lub szpinaku. Jarmuż zaliczany jest do superfood, ale pamiętajcie co za dużo to niezdrowo! Jarmuż jak i pozostałe warzywa kapustne jedzony w nadmiarze może prowadzić do problemów tarczycą! Podsumowując zachęcam do wprowadzenia do jadłospisu zielonego hummusu raz z jarmużem, raz ze szpinakiem.

Składniki:

  • Ciecierzyca (ugotowana) 1,5 szklanki 
  • Jarmuż/szpinak 200 g 
  • Tahini 2 łyżki 
  • Sok z cytryny 3-4 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa szczypta 
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na zielony hummus 

  1. Należy rozpocząć od upieczenia całej główki czosnku - w przepisie wykorzystujemy 2 ząbki, pozostałe można dodać do mięsa lub zupy
  2. Piekarnik nagrzać do 180°C
  3. Nieobraną główkę czosnku (z odciętą wierzchnią częścią w taki sposób, aby widoczne były wszystkie ząbki czosnku) delikatnie nasmarować odrobiną oliwy
  4. Piec przez około 20 - 30 minut
  5. Pilnować, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać (w razie potrzeby przykryć czosnek kawałkiem folii aluminiowej i dopiekać do czasu, aż będzie miękki)
  6. Wszystkie składniki hummusu umieścić w blenderze i miksować do uzyskania gładkiej masy
  7. Jeżeli konsystencja hummusu będzie zbyt gęsta, należy dodać troszkę wody i ponownie zmiksować

Zdrowy, smaczny i jeszcze pięknie wygląda, zielony hummus - same plusy!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy