Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Klops z jajkiem - pieczeń szefa kuchni

print Drukuj
Klops z jajkiem - pieczeń szefa kuchni

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
4.2

10 ocen

Klops z jajkiem - doskonałe danie świąteczne, podawane często w towarzystwie smakowitego sosu. Tym razem jako dodatek do klopsa z jajkiem polecam czosnkowy sos jogurtowy, który doskonale podkreśla smak takiego dietetycznego klopsa z jajkiem. Niniejsza wersja klopsa z jajkiem została przygotowana z dość suchego mięsa - kurczaka, dlatego taki sosik doskonale do niego pasuje :)

 

składniki
  • Pierś z kurczaka 1 kg
  • Jajka 6 sztuk
  • Koperek 1 pęczek
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Czosnek 1 główka
  • Jogurt naturalny 250 ml
  • Ogórek kiszony 1 sztuka
  • Zioła do smaku: oregano, majeranek, zioła prowansalskie
  • Sól morska, pieprz

 

sposób przygotowania

Oto przepis na klops z jajkiem - pieczeń szefa kuchni

  1. 5 jaj ugotować na twardo – do wody dodać odrobinę soli (dzięki temu powinny lepiej odchodzić skorupki)
  2. W tym czasie pod bieżącą wodą opłukać mięso i pokroić na mniejsze kawałki
  3. Pół główki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z mięsem i zmielić w maszynce.
  4. Do mięsa dodać 1 surowe jajko, sól i pieprz ziołowy - wymieszać na jednolitą masę
  5. Aby sprawdzić czy mięso jest dobrze doprawione polecam uformować i usmażyć mały kotlecik i ewentualnie wtedy doprawić mięso
  6. Mięso podzielić na 2 części
  7. Jedną część mięsa włożyć do foremki i ułożyć na niej obrane jajka. Przykryć je drugą częścią mięsa i uformować pieczeń.
  8. Pieczeń piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut
  9. Przygotować sos: jogurt wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać pokrojony w kostkę ogórek oraz posieką natkę, szczypior i koperek.
  10. Następnie sos doprawić do smaku majerankiem, oregano, solą, ziołami i pieprzem ziołowym. Pieczeń podawać razem z sosem

Gotowe!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!