Klops z jajkiem - pieczeń szefa kuchni


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
10 Ocen

Ilość porcji: 10
Klops z jajkiem - doskonałe danie świąteczne, podawane często w towarzystwie smakowitego sosu. Tym razem jako dodatek do klopsa z jajkiem polecam czosnkowy sos jogurtowy, który doskonale podkreśla smak takiego dietetycznego klopsa z jajkiem. Niniejsza wersja klopsa z jajkiem została przygotowana z dość suchego mięsa - kurczaka, dlatego taki sosik doskonale do niego pasuje :)
Składniki:
- Pierś z kurczaka 1 kg
- Jajka 6 sztuk
- Koperek 1 pęczek
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Szczypiorek 1 pęczek
- Czosnek 1 główka
- Jogurt naturalny 250 ml
- Ogórek kiszony 1 sztuka
- Zioła do smaku: oregano, majeranek, zioła prowansalskie
- Sól morska, pieprz
Sposób przygotowania:
Oto przepis na klops z jajkiem - pieczeń szefa kuchni
- 5 jaj ugotować na twardo – do wody dodać odrobinę soli (dzięki temu powinny lepiej odchodzić skorupki)
- W tym czasie pod bieżącą wodą opłukać mięso i pokroić na mniejsze kawałki
- Pół główki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z mięsem i zmielić w maszynce.
- Do mięsa dodać 1 surowe jajko, sól i pieprz ziołowy - wymieszać na jednolitą masę
- Aby sprawdzić czy mięso jest dobrze doprawione polecam uformować i usmażyć mały kotlecik i ewentualnie wtedy doprawić mięso
- Mięso podzielić na 2 części
- Jedną część mięsa włożyć do foremki i ułożyć na niej obrane jajka. Przykryć je drugą częścią mięsa i uformować pieczeń.
- Pieczeń piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut
- Przygotować sos: jogurt wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać pokrojony w kostkę ogórek oraz posieką natkę, szczypior i koperek.
- Następnie sos doprawić do smaku majerankiem, oregano, solą, ziołami i pieprzem ziołowym. Pieczeń podawać razem z sosem
Gotowe!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również

Pieczeń rzymska ze szpinakiem i jajkiem
Klops z jajkiem to inaczej pieczeń rzymska, która gości na polskich świątecznych stołach. Tradycyjnie klops z jaj...
Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty
Polecam wypróbować ten przepis na klopsa z jajkiem. Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty jest wilgotna i d...
Klops z jajkiem - pieczeń szefa kuchni
Klops z jajkiem - doskonałe danie świąteczne, podawane często w towarzystwie smakowitego sosu. Tym razem jako dodatek do...
Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska czyli klops z jajkiem to pieczone mięso bez którego trudno sobie wyobrazić wielkanocny stó...Zobacz więcej przepisów na:
Klops z jajkiem

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.