Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Ocena: ★

31 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Sprawdzony przepis na leczo, oto pyszne leczo z kiełbasą. Leczo z cukinią, gdy jesień za oknem to idealne danie, zdrowe, sycące, po prostu idealne! Dlatego polecam! :)

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2-3 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa drobiowa
  • łyżka masła
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • kiełbasa - w ilości jaką lubisz
  • sól, pieprz, ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na leczo w kilku krokach:

  1. Warzywa umyć i obrać. Cukinię pokroić w grubą kostkę. Jeśli cukinia jest młoda, można zostawić miąższ, jeśli trochę starsza - miąższ lepiej usunąć. Paprykę pokroić w paski, cebulę - w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki.
  2. Do garnka wrzucić pokrojoną cukinię. Zalać wodą tak, żeby mogła się swobodnie dusić pod przykryciem. Dodać kostkę rosołową i dobrze wymieszać, żeby cała się rozpuściła. Cebulę zeszklić na maśle, dodać kiełbasę i razem podsmażyć, aż cebula nabierze złotego koloru, ale się nie przypali. Jeśli pomidory w puszce mamy całe, należy je pokroić w kostkę, nie wylewając sosu pomidorowego.
  3. Do podduszonej cukinii dodajemy kiełbasę z cebulą. Wyciskamy do tego czosnek, wrzucamy pokrojoną paprykę. Nie gotujemy długo, tylko aż papryka lekko zmięknie, i dodajemy pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym. Gotujemy krótko, doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Pyszne leczo gotowe, można się zajadać!

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy