Leczo z cukinią
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
31 Ocen
Ilość porcji: 6
Sprawdzony przepis na leczo, oto pyszne leczo z kiełbasą. Leczo z cukinią, gdy jesień za oknem to idealne danie, zdrowe, sycące, po prostu idealne! Dlatego polecam! :)
Składniki:
- 1 cukinia
- 2-3 papryki czerwone
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kostka rosołowa drobiowa
- łyżka masła
- 1 puszka pomidorów krojonych
- kiełbasa - w ilości jaką lubisz
- sól, pieprz, ulubione zioła
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na leczo w kilku krokach:
- Warzywa umyć i obrać. Cukinię pokroić w grubą kostkę. Jeśli cukinia jest młoda, można zostawić miąższ, jeśli trochę starsza - miąższ lepiej usunąć. Paprykę pokroić w paski, cebulę - w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki.
- Do garnka wrzucić pokrojoną cukinię. Zalać wodą tak, żeby mogła się swobodnie dusić pod przykryciem. Dodać kostkę rosołową i dobrze wymieszać, żeby cała się rozpuściła. Cebulę zeszklić na maśle, dodać kiełbasę i razem podsmażyć, aż cebula nabierze złotego koloru, ale się nie przypali. Jeśli pomidory w puszce mamy całe, należy je pokroić w kostkę, nie wylewając sosu pomidorowego.
- Do podduszonej cukinii dodajemy kiełbasę z cebulą. Wyciskamy do tego czosnek, wrzucamy pokrojoną paprykę. Nie gotujemy długo, tylko aż papryka lekko zmięknie, i dodajemy pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym. Gotujemy krótko, doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Pyszne leczo gotowe, można się zajadać!
Smacznego!
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Kiełbaski z fasolką szaparagową i cuknią
Polecam danie jest pyszne, mozna wykorzystac jako potrwę na kolację lub jako dodatek na imprezę.Potrawka z bobem oraz kiełbaskami
Inna wersja lecza, równiez bardzo dobra, wart zrobic.Inna wersja Leczo z fasolką szparagową
Nie jest teraz sezon na fasolkę ale ja uzyłam mrożonej i też wyszło leczo dobre.Filet zanurzony w leczo
Taka wersja leczo też jest pomysłem na obiad. Filet zanurzony w leczo - jedliście kiedyś? Jeśli nie spróbujcie:)Leczo
Potrawa typowo jesienna z dużą ilością papryki, pikantna i rozgrzewająca. Leczo króluje w listopadzie u mnie w ku...Zobacz więcej przepisów na: