Leczo
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
6 Ocen
Ilość porcji: 5
Potrawa typowo jesienna z dużą ilością papryki, pikantna i rozgrzewająca. Leczo króluje w listopadzie u mnie w kuchni. Może być mięsne lub wegetariańskie. Każde pyszne.
Składniki:
- cukinia 1 średnia sztuka
- pieczarki 300 gram
- marchew 3 sztuki
- cebula biała 2 sztuki
- natka pietruszki 1/2 pęczka
- papryka czerwona 1 duża sztuka
- pomidor 3 sztuki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Przepis na leczo:
- Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć na oleju.
- Paprykę (pokrojoną w słupki) oraz pieczarki (pokrojone w plastry) podduśić około 15 minut, następnie dodać marchew (pokrojona w drobną kostę), przykryć pokrywką i dusić kolejne 10 minut.
- Pomidory, wcześniej sparzone i obrane ze skóry, pokroić w kostkę, dodać z cukinią (pokrojoną w kostkę) do warzyw, wymieszać, przykryć. Dusić do nabrania odpowiedniej konsystencji.
Leczo podawać można z pieczywem lub ryżem. Smacznego:)
Autor: joanna1974
Polecamy również
Leczo z cukinią
Sprawdzony przepis na leczo, oto pyszne leczo z kiełbasą. Leczo z cukinią, gdy jesień za oknem to idealne danie, zdrowe,...Przepis na leczo
Dzisiaj przepis na leczo, bo w marketach mamy do wyboru całe mnóstwo jarzyn. Cieszą oko i podniebienie, dlatego p...Leczo z cieciorki
Sprawdzony przepis na leczo, tym razem jest to leczo z cieciorką, pyszne i treściwe danie, smakuje wybornie. Jedzm...Leczo
Potrawa typowo jesienna z dużą ilością papryki, pikantna i rozgrzewająca. Leczo króluje w listopadzie u mnie w ku...Leczo
Wspaniała potrawa jednogarnkowa jaką jest leczo to idealny obiad na jesienny czas, choć nic nie stoi na przeszkodzie, że...Zobacz więcej przepisów na: