Leczo
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
6 Ocen
Ilość porcji: 5
Potrawa typowo jesienna z dużą ilością papryki, pikantna i rozgrzewająca. Leczo króluje w listopadzie u mnie w kuchni. Może być mięsne lub wegetariańskie. Każde pyszne.
Składniki:
- cukinia 1 średnia sztuka
- pieczarki 300 gram
- marchew 3 sztuki
- cebula biała 2 sztuki
- natka pietruszki 1/2 pęczka
- papryka czerwona 1 duża sztuka
- pomidor 3 sztuki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Przepis na leczo:
- Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć na oleju.
- Paprykę (pokrojoną w słupki) oraz pieczarki (pokrojone w plastry) podduśić około 15 minut, następnie dodać marchew (pokrojona w drobną kostę), przykryć pokrywką i dusić kolejne 10 minut.
- Pomidory, wcześniej sparzone i obrane ze skóry, pokroić w kostkę, dodać z cukinią (pokrojoną w kostkę) do warzyw, wymieszać, przykryć. Dusić do nabrania odpowiedniej konsystencji.
Leczo podawać można z pieczywem lub ryżem. Smacznego:)
Autor: joanna1974
Polecamy również
Klasyczne leczo węgierskie
Prawdziwe leczo to leczo węgierskie. Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka. Prawdziwe...Leczo wegetariańskie
Leczo to nie od razu kiełbasa, a my nie musimy na każdy obiad bądź posiłek spożywać mięsa. Kuchnia wegetariańska jest ni...Leczo z cieciorki
Sprawdzony przepis na leczo, tym razem jest to leczo z cieciorką, pyszne i treściwe danie, smakuje wybornie. Jedzm...Leczo z fasolą
Leczo możemy podawać zarówno na obiad, jak i na kolację. Leczo z fasolą to leczo w wersji meksykańskiej. Jes...Leczo z pulpetami
Sprawdzony przepis na leczo - bardzo pożywne leczo, bo z dodatkiem mięsnych pulpetów! NA chłodny czas za oknem w...Zobacz więcej przepisów na: