Leczo

Leczo

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Potrawa typowo jesienna z dużą ilością papryki, pikantna i rozgrzewająca. Leczo króluje w listopadzie u mnie w kuchni. Może być mięsne lub wegetariańskie. Każde pyszne.

Składniki:

 

  • cukinia 1 średnia sztuka 
  • pieczarki 300 gram 
  • marchew 3 sztuki 
  • cebula biała 2 sztuki 
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • papryka czerwona 1 duża sztuka 
  • pomidor 3 sztuki 
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przepis na leczo:

  1. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć na oleju.
  2. Paprykę (pokrojoną w słupki) oraz pieczarki (pokrojone w plastry) podduśić około 15 minut, następnie dodać marchew (pokrojona w drobną kostę), przykryć pokrywką i dusić kolejne 10 minut.
  3. Pomidory, wcześniej sparzone i obrane ze skóry, pokroić w kostkę, dodać z cukinią (pokrojoną w kostkę) do warzyw, wymieszać, przykryć. Dusić do nabrania odpowiedniej konsystencji.

Leczo podawać można z pieczywem lub ryżem. Smacznego:)

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy