Naleśniki ze szpinakiem i czosnkiem

Naleśniki ze szpinakiem i czosnkiem

Ocena: ★

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Gdy najdzie kogoś ochota na naleśniki ze szpinakiem, to nie ma co się zastanawiać, tylko naleśniki ze szpinakiem trzeba przygotować. Szybko się je robi, a smakują doskonale. Przepis na naleśniki ze szpinakiem i czosnkiem mam przećwiczony i sprawdzony, gdyż średnio co 2 tygodnie muszę je robić.:)

Składniki:

  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • szklanka gazowanej wody
  • szczypta soli
  • skórka słoniny
  • farsz:
  • 300 gram mrożonego szpinaku (można użyć świeżego)
  • starty żółty ser 
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem można robić cały rok, bo nie dość, ze świeży szpinak jest prawie wszędzie dostępny, to mamy jeszcze szpinak mrożony, który też się nadaje doskonale.

  1. Ciasto naleśnikowe to podstawa: mieszamy jajka, mąkę, mleko, szczypta soli, najlepiej mikserem - najszybciej. Dodajemy wodę, dzięki temu naleśniki będą bardziej kruche. Wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto, ja lubię dosyć rzadkie.
  2. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy dokładnie skórką słoniny, żeby ją natłuścić.
  3. Smażymy naleśniki, nalewając ciasto łyżką wazową, najpierw z jednej, a potem, gdy ciasto będzie suche, z drugiej. Przed nalaniem kolejnej łyżki warto zamieszać ciasto, dzięki temu mąka nie opadnie na dno.
  4. Gdy mamy już naleśniki, trzeba zatroszczyć się o farsz:
    rozgrzewamy patelnię, na oleju podduszamy rozmrożony szpinak, jeśli używamy świeżego szpinaku to siekamy go i na patelnię. Dorzucamy wyciśnięty czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy, aż szpinak będzie miękki. Można podlać wody, gdyby wyparowała.
  5. Nakładamy farsz na naleśniki, posypujemy żółtym serem, zwijamy w rurki. Gdy ktoś chce, moze podsmażyć.
  6. Naleśniki ze szpinakiem gotowe.

Smacznego!

Autor: Buli

Polecamy nasze przepisy