Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Naleśniki ze szpinakiem to przepis na naleśniki, które nigdy mi się nie nudzą i mogę je jeść bardzo często. Do tego naleśniki ze szpinakiem to w miarę zdrowy posiłek - szpinak ma sporo żelaza i warto go jeść. Także naleśniki ze szpinakiem robimy i nie marudzimy :)

Składniki:

  • 500 g maki - ok. 2 szklanek
  • 250 g mleka - 1 szklanka
  • 250 g wody - 1 szklanka
  • 4 jaja
  • sól
  • masło klarowane do smażenia
  • nadzienie do naleśników:
  • opakowanie mrożonego szpinaku, ok. 400 gram
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • ser feta - 200 gram

Sposób przygotowania:

Przepis na naleśniki ze szpinakiem oparty jest na przepisie Ewy Wachowicz, ale ona je robi zapiekane pod beszamelem, ja wolę w ten sposób:

  1. Najpierw ciasto naleśnikowe:
    wbijamy jajka do miski, solimy (około pół łyżeczki) i mieszamy roztrzepując. Wlewamy mleko oraz dodajemy mąkę i najlepiej miksujemy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Ciasto może być za gęste, więc możemy je woda rozcieńczyć. Ciasto gotowe, odstawiamy je teraz na około pół godziny.
  2. Po tym czasie mieszamy, można ponownie dolać trochę wody, jeśli znowu ciasto zgęstnieje. Generalnie powinno mieć konsystencję soku malinowego.
  3. Smażymy naleśniki, rozgrzewamy patelnię natłuszczając ją masłem klarowanym. Nalewamy łyżką wazową na patelnię, smażymy z jednej strony aż z lekka zbrązowieje i przekręcamy na drugą stronę.
  4. Nadzienie na naleśniki ze szpinakiem:
    najpierw na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy czosnek pokrojony w kostkę. Po krótkim podsmażeniu dokładamy szpinak wcześniej rozmrożony, który dusimy pamiętając o mieszaniu. Dodajemy fetę, wszystko mieszamy, solimy, pieprzymy i wszystko podduszamy kilka chwil. Nadzienie gotowe.
  5. Nakładamy nadzienie na naleśniki i mamy gotowe naleśniki ze szpinakiem i fetą.

Smacznego!

Autor: Magda

Polecamy nasze przepisy