Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

print Drukuj
Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.3

7 ocen

Naleśniki ze szpinakiem to przepis na naleśniki, które nigdy mi się nie nudzą i mogę je jeść bardzo często. Do tego naleśniki ze szpinakiem to w miarę zdrowy posiłek - szpinak ma sporo żelaza i warto go jeść. Także naleśniki ze szpinakiem robimy i nie marudzimy :)

składniki
  • 500 g maki - ok. 2 szklanek
  • 250 g mleka - 1 szklanka
  • 250 g wody - 1 szklanka
  • 4 jaja
  • sól
  • masło klarowane do smażenia
  • nadzienie do naleśników:
  • opakowanie mrożonego szpinaku, ok. 400 gram
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • ser feta - 200 gram
sposób przygotowania

Przepis na naleśniki ze szpinakiem oparty jest na przepisie Ewy Wachowicz, ale ona je robi zapiekane pod beszamelem, ja wolę w ten sposób:

  1. Najpierw ciasto naleśnikowe:
    wbijamy jajka do miski, solimy (około pół łyżeczki) i mieszamy roztrzepując. Wlewamy mleko oraz dodajemy mąkę i najlepiej miksujemy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Ciasto może być za gęste, więc możemy je woda rozcieńczyć. Ciasto gotowe, odstawiamy je teraz na około pół godziny.
  2. Po tym czasie mieszamy, można ponownie dolać trochę wody, jeśli znowu ciasto zgęstnieje. Generalnie powinno mieć konsystencję soku malinowego.
  3. Smażymy naleśniki, rozgrzewamy patelnię natłuszczając ją masłem klarowanym. Nalewamy łyżką wazową na patelnię, smażymy z jednej strony aż z lekka zbrązowieje i przekręcamy na drugą stronę.
  4. Nadzienie na naleśniki ze szpinakiem:
    najpierw na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy czosnek pokrojony w kostkę. Po krótkim podsmażeniu dokładamy szpinak wcześniej rozmrożony, który dusimy pamiętając o mieszaniu. Dodajemy fetę, wszystko mieszamy, solimy, pieprzymy i wszystko podduszamy kilka chwil. Nadzienie gotowe.
  5. Nakładamy nadzienie na naleśniki i mamy gotowe naleśniki ze szpinakiem i fetą.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!