Ciasto:
2 dag drożdży
półtorej szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 jajko
Dodatkowe składniki:
1 mała cebula
pół kilo pieczarek
olej do smażenia
10 dag startego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
papryka w proszku ( ostra lub słodka )
suszone oregano według uznania
suszona bazylia według uznania
zioła prowansalskie według uznania
1. Najpierw pieczarki: Pieczarki i cebulę obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy i dusimy do miękkości na niewielkiej ilości oleju, na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
2. Ciasto: Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Następnie do mąki dajemy sól, jajko, śmietanę, olej, roztarte drożdże i zagniatamy ciasto.
3. Przygotowanie: Następnie ciasto wałkyjemy i za pomocą szklanki o średnicy około 9 cm wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy porcje pieczarek i oprószamy ziołami.
4. Pieczenie: Tak przygotowane pizze układamy na blasze posmarowanej masłem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, pod koniec pieczenia posypujemy je serem żółtym i chwilę zapiekamy do rozpuszczenia się sera.
Podajemy i smacznego.
Chrupiące kości - przekąska z pizzy
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu