Mini pizze z pieczarkami.

Mini pizze z pieczarkami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszne i idealne na przekąskę. Smakują ciepłe jak i zimne. Polecam:)

Składniki:

Ciasto:

2 dag drożdży

półtorej szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

2 łyżki ciepłego mleka

2 łyżki śmietany 12%

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

1 jajko

 

Dodatkowe składniki:

1 mała cebula

pół kilo pieczarek

olej do smażenia

10 dag startego żółtego sera

sól i pieprz do smaku

papryka w proszku ( ostra lub słodka )

suszone oregano według uznania

suszona bazylia według uznania

zioła prowansalskie według uznania

Sposób przygotowania:

1. Najpierw pieczarki: Pieczarki i cebulę obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy i dusimy do miękkości na niewielkiej ilości oleju, na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

2. Ciasto: Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Następnie do mąki dajemy sól, jajko, śmietanę, olej, roztarte drożdże i zagniatamy ciasto.

3. Przygotowanie: Następnie ciasto wałkyjemy i za pomocą szklanki o średnicy około 9 cm wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy porcje pieczarek i oprószamy ziołami.

4. Pieczenie: Tak przygotowane pizze układamy na blasze posmarowanej masłem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, pod koniec pieczenia posypujemy je serem żółtym i chwilę zapiekamy do rozpuszczenia się sera.

Podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy