Mini pizze z pieczarkami.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Pyszne i idealne na przekąskę. Smakują ciepłe jak i zimne. Polecam:)
Składniki:
Ciasto:
2 dag drożdży
półtorej szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 jajko
Dodatkowe składniki:
1 mała cebula
pół kilo pieczarek
olej do smażenia
10 dag startego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
papryka w proszku ( ostra lub słodka )
suszone oregano według uznania
suszona bazylia według uznania
zioła prowansalskie według uznania
Sposób przygotowania:
1. Najpierw pieczarki: Pieczarki i cebulę obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy i dusimy do miękkości na niewielkiej ilości oleju, na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
2. Ciasto: Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Następnie do mąki dajemy sól, jajko, śmietanę, olej, roztarte drożdże i zagniatamy ciasto.
3. Przygotowanie: Następnie ciasto wałkyjemy i za pomocą szklanki o średnicy około 9 cm wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy porcje pieczarek i oprószamy ziołami.
4. Pieczenie: Tak przygotowane pizze układamy na blasze posmarowanej masłem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, pod koniec pieczenia posypujemy je serem żółtym i chwilę zapiekamy do rozpuszczenia się sera.
Podajemy i smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Mini pizze z serem.
Takie mini pizze to bardzo smaczna przekąska. Prosta i łatwa w wykonaniu, ponieważ ciasto nie musi wyrastać. Możemy je u...Mini pizze z tuńczykiem.
Moja rodzina uwielbia tuńczyka a takie mini pizze okazały się bardzo smaczne i bardzo szybko zniknęły z talerza. Smakują...Pizzerinki
Coś pysznego na kolacyjkę, ach jak lubię takie urozmaicenia, polecam je bo smaczne są!Chrupiące kości - przekąska z pizzy
Smaczna przekąska z pizzy: chrupiące kości. Coś co możemy zrobić z ciasta drożdżowego a wygląda dziwnie, śmiesznie i sma...Mini pizze z pieczarkami.
Pyszne i idealne na przekąskę. Smakują ciepłe jak i zimne. Polecam:)Zobacz więcej przepisów na: