Racuchy na maślance
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
35 Ocen
Ilość porcji: 5
Racuchy na maślance pochodzą z kuchni rosyjskiej. Puszyste i usmażone na złoto racuchy są również proste do wykonania. Racuchy na maślance są najlepsze z patelni o grubym dnie, chociaż czasami smażę je również na mniejszy ogniu na patelni teflonowej.
Składniki:
- 1 jajko - 1 szt.
- maślanka - ½ l
- mąka pszenna - 2,5 szklanki
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- cukier - 2 łyżki
- sól - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Aby przygotować racuchy na maślance, postępuj według następującego przepisu:
- Jajko lekko roztrzep, dodaj maślankę i zmiksuj.
- Dodaj cukier, sól i mąkę, wymieszaj. Na samym końcu dodaj sodę, dobrze wymieszaj. Odstaw na 15-20 minut.
- Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, dodaj przynajmniej jedną łyżkę oleju.
- Nakładaj ciasto łyżką. Smaż racuchy z obu stron.
Racuchy na maślance smaży się na dużej ilości oleju, tworzącego co najmniej 3 mm warstwę na patelni. Smacznego!
Autor: Mika
Polecamy również
Racuszki
Pyszne, puszyste racuszki. Smaczne z kremem czekoladowym, powidłem czy smażonymi jabłkami z cynamonem!Racuchy drożdzowe z truskawkami
Przepis na racuchy. Śniadanie na słodko, polecam racuchy z dodatkiem świeżych truskawek, jeśli nie mamy świeżych m...Kukurydziane racuszki z jabłkiem
Bardzo polecam takie racuszki. Są pyszne i bezglutenowe. Kukurydziane racuszki z jabłkiem najlepsze są na podwieczorek.Racuchy twarogowe
Racuchy to danie smaczne i sycące. Racuchy twarogowe sprawdzą się na śniadanie i na kolację, tym bardziej, że moje racuc...Racuszki z krążkami jabłek
Przepis na racuszki, jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego. Polecam szybkie i apetyczne racuszki z jabłek.Zobacz więcej przepisów na: