Rogaliki krucho drożdżowe

Rogaliki krucho drożdżowe

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Sprawdzony przepis na rogaliki. Znakomite rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego. Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

  • mąka 0.5 kg
  • margaryna 1 kostka
  • drożdże 1/2 kostki
  • cukier 2 łyżki
  • śmietana kwaśna 3 łyżki
  • jajka 3 sztuki
  • powidła

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na rogaliki w kilku krokach:

  1. Drożdże, cukier i śmietanę rozmieszać, zostawić na parę minut, żeby rozczyn ruszył.
  2. Z mąki, margaryny, jaj, wyrośniętych drożdży wyrobić ciasto (mąkę poszatkować nożem z margaryną). Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce ok. 1,5 godz.
  3. Wyjąć, pokroić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować wyciąć koło(od dużego płaskiego talerza) i podzielić na 8 trójkątów.
  4. Na każdym układać niewielką ilość powideł z brzegu ciasta i zawijać rogaliki.
  5. Piec około 30min w temp. 180C. Po upieczeniu smaruję rogaliki lukrem (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem).

Pyszne rogaliki gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy